Pistaschmassa
20 minuter. Pistaschmassan som blir över är god att till exempel blanda med vispgrädde och servera till hallon. Den passar också att blanda med färdig vaniljglass. Till ca 400 g:
• 280 g skalade pistaschnötter
• 100 g strösocker
• 1 1/2 dl vatten
• 1 msk rapsolja
Gör så här:
1. Rosta nötterna i en torr het stekpanna tills de fått fin färg. Lägg nötterna i en kökshandduk och gnugga bort så mycket som möjligt av det tunna skalet.
2. Lägg sockret i en stekpanna och häll över vattnet. Låt koka till en ljust gul karamell. Blanda i nötterna och låt koka ca 3 min. Häll upp nötterna på ett bakplåtspapper och låt dem svalna.
3. Mixa nötterna i en matberedare tills de är riktigt finfördelade. Tillsätt oljan, mixa ytterligare till en slät, grön kräm.