tillagning: 20 minuter i ugn: 25 minuter i frys: 20 minuter Aktiv tid c:a 20 minuter
(Betyg: 3,9 · 48 röster)
Att göra en elegant battenbergkaka ser avancerat ut. Men om du följer våra steg för steg-beskrivningar är det hur enkelt som helst. Den saftiga kakan kommer garanterat att imponera på dina gäster. Kakan har en god mandel- och citronsmak.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
125 gsmör
3ägg
2 dlströsocker
1,5 dlmandelmjöl
2,5 dlvetemjöl
1 tskbakpulver
1 tskvaniljsocker
1 tskcitronskal- rivet
1,5 krmkaramellfärg- röd
Smörkräm
75 gsmör- rumsvarmt
2 dlflorsocker
1 tskcitronskal- rivet
Garnering
250 gmarsipan- vit
1 mskflorsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 150°. Smält smöret, låt svalna. Smörj två avlånga 1-litersformar. Tryck fast bakplåtspapper i botten.
Vispa ägg och socker ljust och luftigt. Blanda mandelmjöl, vetemjöl och bakpulver i en separat skål. Vänd ner mjölblandningen, vaniljsocker och smör i äggvispet.
Foto: Anna Kern
Dela smeten i två lika stora delar. Smaksätt den ena med citronskal. Färga den andra med karamellfärg. Häll och bred ut smeterna i formarna. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Kontrollera med sticka att de är färdiga innan de tas ur ugnen. Stickan ska kännas torr.
Foto: Anna Kern
Låt kakorna svalna. Lossa dem med vass kniv runt om och stjälp upp. Låt kallna; de kan gärna bakas dagen före. Dela varje kaka längs med i tre delar.
Foto: Anna Kern
Blanda smör och florsocker. Vispa det vitt och luftigt. Smaksätt med citronskal. Bred smörkräm på en av sidorna, lägg försiktigt ihop med en kakdel av motsatt färg. Fortsätt tills kakan är ihopbyggd som ett schackrutigt mönster.
Foto: Anna Kern
Bred smörkräm tunt över hela kakan. Strö ut lite florsocker på arbetsbänken och kavla ut marsipanen tunt, ca 25 x 30 cm. Kavla eventuellt ett mönster med en mönstermatta.
Foto: Anna Kern
Täck kakan med marsipan som lyfts över med hjälp av kaveln. Vik in marsipanen under kakan. Ställ i kylen ca 2 timmar. Skär bort kortsidorna innan kakan serveras.
Foto: Anna Kern
Fakta: Battenbergkaka - en kunglig kaka!
Battenbergkakan har anknytning till både Tyskland och England. Staden Battenberg ligger i Tyskland. Kakan ska först ha skapats till prins Louis of
Battenberg och prinsessan Victorias (barnbarn till drottning Victoria) bröllop 18
Den bakas vanligen med 4 men ibland med 6 eller 9 rutor.