Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Baskisk lammgryta med oliver och stora vita bönor

Baskisk lammgryta med oliver och stora vita bönor är en värmande gryta. Ben som får koka med gör grytan extra mustig. Är läggen stora, eller om man använder skivad bog med ben, kan man plocka loss köttet från benen när grytan är klar och lägga tillbaka det i grytan och servera utan ben.

Baskisk lammgryta med oliver och stora vita bönor
Baskisk lammgryta med oliver och stora vita bönor
Baskisk lammgryta med oliver och stora vita bönor
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 900 glammlägg- putsade (4–6 st) eller lammbog i bitar med ben
  • 1,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 mskolivolja- + 1 msk
  • 1gul lök- stor
  • 3vitlöksklyftor
  • 1paprika- röd eller gul
  • 2 tskpiment d’Espelette- eller starkt spanskt paprikapulver
  • 2 msktomatpuré
  • 2 dlvatten
  • 1 dlvitt vin- torrt
  • 1 mskkalvfond- konc
  • 2 tsktimjan
  • 4rosmarinkvistar
  • 2lagerblad
  • 2 dloliver- gröna spanska med kärnor
  • 1 burkvita bönor- stora (400 g)

Tillbehör

  • bröd- och/eller potatis

Gör så här

  1. Krydda lammläggen runt om med salt och peppar. Bryn dem väl runt om i 2 msk olja.

  2. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och tärna paprikan. Fräs lök, vitlök och paprika i 1 msk olja i en traktörpanna eller gryta ca 3 min. Låt paprikapulver och tomatpuré fräsa med ca 1 minut.

  3. Lägg lammköttet i grytan och häll på vatten, vin och kalvfond. Tillsätt timjan, rosmarin och lagerblad. Lägg på lock och låt grytan sjuda ca 1 timme. Grytan är färdigkokt när köttet är mört och lossar lätt från benen.

  4. Krossa oliverna lätt mot skärbrädan. Blanda ner oliver och bönor i grytan. Servera  med bröd och/eller potatis.

Vad tyckte du om receptet?