Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Egen basilika- och citronsill till midsommar

Recept på härlig sill till midsommar. En krämig basilika- och vitlökssill, den har kortare hållbarhet än vanlig inlagd sill och bör ätas inom 2–3 dagar, samt en fräsch citronsill med inslag av vanilj.

Egen basilika- och citronsill till midsommar
Egen basilika- och citronsill till midsommar
Egen basilika- och citronsill till midsommar
Foto: Ulrika Ekblom

Basilika- och vitlökssill

  • 1 förpinläggningssill- (420 g)
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 krukabasilika
  • 3 dlcrème fraiche
  • 2 mskmajonnäs
  • 2 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Citronsill med vanilj

  • 2 förpinläggningssill- (à 420 g)
  • 3citroner
  • 1 dlättiksprit- (12 %)
  • 1,5 dlvatten
  • 2,5 dlströsocker
  • 0,5vaniljstång

Krämig basilika- och vitlökssill

  1. Skär sillen i 2 cm breda bitar. Skala vitlöksklyftan.

  2. Mixa basilika, vitlök, crème fraiche och majonnäs i en matberedare eller med mixerstav. Krydda med salt och peppar. Blanda sås med sill.

  3. Lägg sillen i en rengjord burk. Sätt på lock och ställ i kylen.

Citronsill med vanilj

  1. Halvera och pressa saften ur 2 citroner, mät till 2 dl. Koka upp citronsaft, ättika, vatten och socker. Låt lagen kallna.

  2. Skär sillen i sneda, 2 cm breda bitar. Skölj 1 citron noga i ljummet vatten. Skär den i skivor. Varva sill och citronskivor i en burk med lock. Lägg ner vaniljstången i burken.

  3. Sätt lock på burken och ställ den i kylen. Låt stå ca 2 dygn.

Vad tyckte du om receptet?