Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Basilika- och citronmoussetårta

Genom att kombinera de två lite oväntade smakerna basilika och citron får du en riktigt drömmig, sötsyrlig och örtig moussetårta.

Basilika- och citronmoussetårta
Basilika- och citronmoussetårta
Basilika- och citronmoussetårta
Recept på basilika- och citronmoussetårta. Våga testa, basilika och citron är en ljuvlig kombination även i en tårta! Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 100 gsmör
  • 1,5 dlvetemjöl
  • 1 dlmandelmjöl
  • 0,5 dlströsocker

Basilika- och citronmousse

  • 1gelatinblad
  • 1citron
  • 10basilikablad- stora
  • 1 mskströsocker
  • 100 gnaturell färskost
  • 1 dlflorsocker
  • 1,5 dlvispgrädde

Garnering

  • 250 gjordgubbar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, 20 cm i diameter. Smörj pappret lätt. 

  2. Skär smöret i kuber. Lägg smör, vetemjöl, mandelmjöl och socker i en matberedare och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i botten av formen, jämna till ytan med baksidan av en sked. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Låt kakan kallna i formen.

  3. Mousse: Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 min. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Häll citronsaften i en kastrull och låt koka upp. Ta upp och lägg i gelatinbladet. Häll blandningen i en bunke och tillsätt basilikablad och socker. Mixa slätt med stavmixer. Vispa ihop färskost och florsocker. Blanda ner basilikablandningen. Vispa grädden lätt och vänd ner den i smeten.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också:

Basilikabröd smaksatt med oregano, ost eller tomat 

Sockerkaka med citron och basilika