Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Bärtarteletter med vaniljkräm är frasiga formar med krämig fyllning. Gör gärna vaniljkrämen dagen före och låt den tjockna i kylen över natten.
Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg frön och alla andra ingredienser till krämen i en kastrull och sjud försiktigt ca 5 min under omrörning, tills det tjocknar. Se till att det inte blir för varmt, då kan det bli äggröra. Låt kallna, ställ i kylen ca 2 timmar eller över natten.
Pajdeg: Blanda mjöl, socker och smör, i kuber, i en matberedare tills det blir smuligt. Tillsätt äggula, vatten och salt och arbeta snabbt ihop till en deg.
Ta fram pajformar, 10–12 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Dela degen i fyra bitar och kavla ut rundlar på lätt mjölad arbetsbänk, ca 15 cm i diameter. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut över pajformarna, tryck till så att den fäster. Skär bort överflödig deg. Ställ formarna i frysen ca 30 min.
Sätt ugnen på 225°. Grädda pajskalen ca 15 min, tills de fått lite färg. Låt kallna i formarna.
Lossa pajskalen från formarna. Fördela vaniljkrämen och garnera med bär och gärna blommor.