Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bärtarteletter med vaniljkräm

Bärtarteletter med vaniljkräm är frasiga formar med krämig fyllning. Gör gärna vaniljkrämen dagen före och låt den tjockna i kylen över natten.

Liselotte Forslin
Bärtarteletter med vaniljkräm
Bärtarteletter med vaniljkräm
Bärtarteletter med vaniljkräm
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 2,5 dlvetemjöl
  • 0,5 dlströsocker
  • 75 gsmör
  • 1äggula
  • 1 mskvatten
  • 1 krmsalt

Vaniljkräm

  • 1vaniljstång
  • 3 dlvispgrädde
  • 3äggulor
  • 2 mskströsocker
  • 1,5 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena

Garnering

  • 200 gbär- blandade
  • evörter- lite, eller blommor t ex förgätmigej, vitmåra, vitklöver, rödklöver

Gör så här

  1. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg frön och alla andra ingredienser till krämen i en kastrull och sjud försiktigt ca 5 min under omrörning, tills det tjocknar. Se till att det inte blir för varmt, då kan det bli äggröra. Låt kallna, ställ i kylen ca 2 timmar eller över natten.

  2. Pajdeg: Blanda mjöl, socker och smör, i kuber, i en matberedare tills det blir smuligt. Tillsätt äggula, vatten och salt och arbeta snabbt ihop till en deg.

  3. Ta fram pajformar, 10–12 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Dela degen i fyra bitar och kavla ut rundlar på lätt mjölad arbetsbänk, ca 15 cm i diameter. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut över pajformarna, tryck till så att den fäster. Skär bort överflödig deg. Ställ formarna i frysen ca 30 min.

  4. Sätt ugnen på 225°. Grädda pajskalen ca 15 min, tills de fått lite färg. Låt kallna i formarna.

  5. Lossa pajskalen från formarna. Fördela vaniljkrämen och garnera med bär och gärna blommor.

Vad tyckte du om receptet?

Baka med sommarbär - fler recept: