Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En bärtårta utan krusiduller som går hem hos de flesta!
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken.
Vispa ägg och strösocker ljust och poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma. Sikta ner blandningen, lite i taget, omväxlande med smörmjölken i äggsmeten och vänd ihop med en slickepott.
Häll smeten i en springform, 20 cm i diameter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Grädda mitt i ugnen i 40–45 min. Kontrollera med en provsticka att kakan är klar, den ska inte vara kletig i mitten. Låt kakan kallna.
Kompott: Skala rabarbern, om den har lite grövre yta, och skär den i cm-stora bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med hallon, socker, vatten och limesaft. Låt koka ihop till en kompott i ca 10 min. Rör om då och då. Låt kompotten kallna.
Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölken i en kastrull tillsammans med vaniljfrön och vaniljstång. Ta kastrullen från plattan och låt dra i 5–10 min.
Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse. Sila över vaniljmjölken. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka vidare under omrörning i ca 1 min när den har tjocknat. Ta kastrullen från plattan, rör i smör och tillsätt salt. Låt krämen kallna.
Skär kakan i tre lika tjocka bottnar. Bred på ett lager hallon- och rabarberkompott på den understa bottnen. Lägg på nästa botten och bred på ett lager vaniljkräm. Lägg på den sista bottnen. Vispa upp grädden och bred den ovanpå och runt om tårtan. Toppa med bär, maränger och eventuellt lavendelblommor.