Recept & styling: Lena Söderström Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Den här tårtan passar lika fint till kaffe i bersån, som på en sommarbuffé.
Sätt ugnen på 125 grader.
Vispa äggvitorna till fast skum, använd elvisp. Tillsätt hälften av sockret och vispa ihop till fast maräng. Vispa i resten av sockret, ca 3 msk i taget och vispa ihop, tills marängen är fast och blank. (Vispa inte för länge, marängen kan bli rinnig). Vispa i ättiksspriten.
Rita 2 rundlar på ett bakplåtspappersark, ca 20 cm i diameter och lägg det på en ugnsplåt. Fördela och bred ut marängsmeten på rundlarna.
Sätt plåten i nedre delen av ugnen, sänk ugnstemperaturen till 100 grader och grädda 1 timme. Stäng av ugnen och låt marängbottnarna kallna i ugnen.
Vispa ihop ägg, äggulor, socker, citronskal och saft i en rostfri- eller släpplättkastrull.
Sjud upp under oavbruten vispning exempelvis med ballongvisp, tills blandningen tjocknat och blivit krämig, den får inte koka. Ta kastrullen från värmen och låt kallna.
Vispa ihop smör och florsocker cirka 1 minut. Tillsätt den kalla citronkrämen och vispa ihop. Ställ kallt 2-3 timmar.
Vispa grädden. Snoppa av jordgubbarna och dela stora bär.
Lägg ihop marängbottnar med ca hälften av citronkräm, grädde, jordgubbar, hallon och blåbär. Garnera med resten av citronkräm, grädde och bär. Toppa med körsbär, mynta och siktat florsocker.
Recept & styling: Lena Söderström Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Recept från Mitt kök