Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Poptarts är en välkänd amerikansk frukost- eller mellissnack som dessa kakor påminner om. Mellan frasig deg gömmer sig sylt och allt täcks av en glasyr med citronsmak.
Blanda ihop mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt vatten, vallmofrön och salt och arbeta snabbt ihop till en deg på arbetsbänken. Forma degen till två rektangulära bitar. Linda in bitarna i plastfolie och lägg in i kylen i ca 2 tim.
Sylt: Lägg bär, socker och -vatten i en kastrull och låt koka under omrörning i ca 6 min. Låt sylten kallna.
Sätt ugnen på 175°. Kavla ut den ena pajbiten till en rektangel, ca 25 x 30 cm på en lätt mjölad arbetsbänk. Lägg degplattan på en plåt med bakplåtspapper.
Bred ut sylten över plattan men spara 1–2 cm från kanten. Kavla ut den andra pajbiten lika stor som den första biten. Lägg pajdegen över fyllningen så att den täcker helt. Tryck till längs kanterna med en gaffel eller nyp ihop och stryk med fingrarna så att kanterna täpps till.
Pensla kakan med uppvispat ägg.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 min. Ta ut och låt kallna. Lägg en tyngd över kakan om den känns ojämn så att den plattas till något.
Glasyr: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Finriv skalet och pressa ut 1/2 msk saft. Sikta florsockret och blanda med vatten och citronsaft.
Bred glasyren över kakan och strö över citronskal. Låt stelna. Skär kakan i fyrkantiga bitar.