Recept av Zeina Mourtada
Bonniers stora bakbok - ett måste i varje bakande hem!
PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Det här härliga, helt veganska brödet med frasig skorpa och mjukt inkråm är ett mycket populärt persiskt bröd i Iran. Det passar som frukostbröd, till soppa eller att doppa i olika röror.
Värm vattnet till 45° eller 37° beroende på vilken jästsort som används. Lös upp jästen i vattnet och låt stå ca 5 min. Tillsätt mjöl och salt och knåda degen 7–8 min i bakmaskin eller 10 min för hand. Degen ska vara kladdig, inte kompakt.
Smörj bunken och degen med olja och täck med plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur ca 1 timme.
Dela degen i två bitar. Lägg dem på en oljad plåt. Täck med plastfolie och låt jäsa ytterligare 2 timmar i rumstemperatur. Den kan även jäsa i kylen upp till 10 timmar.
Pensling: Blanda alla ingredienser i en liten kastrull och koka upp under omrörning. Låt kallna i rumstemperatur.
Sätt ugnen på 250° och låt den bli ordentligt varm. Lägg ett bakpapper på en plåt och strö eventuellt över mannagryn. Lägg en av deg-bitarna på plåten och tryck ut den till en oval med händerna. Gör långa streck med fingrarna tvärs över degen. Pensla på smeten och gör om strecken igen. Strö på fröna.
Grädda bröden mitt i ugnen ca 15 min, tills det fått fin färg. Låt svalna på galler. Brödet är allra godast nygräddat.
Recept av Zeina Mourtada
Bonniers stora bakbok - ett måste i varje bakande hem!
PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!