Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Baobröd med marinerad oumph och kimchi

Egna baobröd går relativt lätt att göra, det som behövs är en asiatisk ångkokare i bambu. Det finns vita baobröd att köpa frysta i asiatiska butiker.

Baobröd med marinerad oumph och kimchi
Baobröd med marinerad oumph och kimchi
Baobröd med marinerad oumph och kimchi
Rosa baobröd med gochujangmarinerad oumph och kimchi. Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 tsktorrjäst
  • 2 dlmjölk
  • 5 dlvetemjöl- (300 g)
  • 0,5 dlströsocker
  • 0,5 tskbikarbonat
  • 0,5 tskbakpulver
  • 2 mskPink pithayapulver- eller rödbetspulver
  • 2 mskrapsolja- + 1 msk
  • 1 msksesamolja

Gochujangmarinerad oumph

  • 1 förpoumph- chicken style chunk (180 g), fryst
  • 0,75 dlgochujang
  • 2 mskflytande honung
  • 1 mskrapsolja

Chilipicklad gurka

  • 0,5gurka
  • 1,5 dlvatten
  • 1 dlströsocker
  • 0,5 dlättiksprit (12 %)
  • 0,5 tskchiliflakes
  • 1 krmsalt

Srirachamajonnäs

  • 4 msksrirachasås
  • 4 mskmajonnäs

Tillbehör

  • 1salladshuvud- eller sallad i kruka
  • 1vattenmelonrättika- eller vit rättika
  • 1 dlkimchi
  • 1 mskchilirostade sesamfrön- (finns att köpa i välsorterade matbutiker eller i asiatiska matbutiker)
  • 2 mskjordnötter- eller cashewnötter, hackade
  • koriander

Gör så här

  1. Lägg jästen i en degblandare. Värm mjölken till 37° och häll i bunken. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner i degvätskan. Tillsätt 2 msk rapsolja och arbeta degen i 7–8 min. Lägg plastfolie över degen och låt den jäsa i 1–1 1/2 tim.

  2. Vänd upp degen på en mjölad arbetsbänk. Dela den i 12 bitar och forma dem till runda bullar. Lägg dem på en kökshandduk och låt jäsa i ytterligare ca 30 min.

  3. Kavla ut bullarna till platta, runda kakor 1/2–1 cm tjocka. Blanda 1 msk rapsolja och sesamolja och pensla ovansidan på bröden. Vik ihop rundlarna på mitten till en halvmåne med oljan inåt.

  4. Klipp bakplåtspapper i bitar som passar bröden och lägg bröden på pappersbitarna. Låt jäsa i ytterligare ca 15 min.

  5. Koka upp vatten i en gryta och ställ en bambukorg över grytan. Ånga 2–3 bröd i taget i korgen i 8–10 min.

  6. Fyllning: Stek eller värm oumphbitarna enligt anvisning på förpackningen. Rör ihop gochujangsås, honung och olja. Blanda i oumphen.

  7. Gurka: Skiva gurkan tunt. Rör ihop alla ingredienser till lagen tills sockret har lösts upp. Lägg i gurkskivorna.

  8. Srirachamajonnäs: Rör ihop srirachasås och majonnäs.

  9. Lägg salladsblad i bröden. Skala och skiva rättikan så tunt som möjligt på mandolin. Lägg rättika, gurka, kimchi och oumphbitar i bröden. Toppa med srirachamajonnäs, chilirostade sesamfrön, hackade nötter och koriander. Servera.

Vad tyckte du om receptet?