Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Banoffee pie med kola och grädde

Sagolikt god paj för den som tycker om kola och banan. En paj för både stora och små. Paj­skalet fylls med kola, banan och grädde, mums!

Banoffee pie med kola och gräddeBanoffee pie med kola och gräddeBanoffee pie med kola och grädde
Foto: Åsa Swanberg

Botten

  • 15digestivekex
  • 100 gsmör- rumsvarmt

Kolafyllning

  • 150 gsmör
  • 3 dlvispgrädde
  • 2,5 dlströsocker
  • 1,5 dlljus sirap
  • 2 tskvaniljsocker

Topping

  • 3 dlvispgrädde
  • 2bananer- skalade och skivade

Gör så här

  1. Mixa digestivekexen i en mat­beredare. Smält 100 g smör i en kastrull och tillsätt det till kexen. Mixa ihop det snabbt. Tryck ut blandningen tätt och hårt i en pajform, 22–24 cm i diameter, eller en avlång form, ca 11 x 35 cm. Låt den stå i kylskåp under tiden du gör fyllningen.

  2. Smält smöret till kolafyllningen i en kastrull. Tillsätt vispgrädde, strösocker, ljus sirap och vaniljsocker och blanda ihop det. Låt det koka i ca 25 min, tills kolan är ca 120 grader. Du kan också göra ett kulprov genom att hälla lite av kolasmeten i ett glas med kallt vatten. Om den går att forma till en mjuk liten kula är den färdig.

  3. Häll kolan i pajskalet och låt den stelna. Låt pajen stå i kylskåp fram till servering.

  4. Vispa vispgrädden medelfast och fyll en spritspåse, försedd med krusig tyll, med grädden. Spritsa grädden på pajen och toppa med bananskivor.

Vad tyckte du om receptet?