Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Banankaka med misokolasås

Banankaka med misokolasås är en spännande dessert. Vit miso har en karamellig ton i sig som passar bra till kola-smaken. Såsen håller ca 2 veckor i kylen.

Banankaka med misokolasås
Banankaka med misokolasås
Banankaka med misokolasås
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 75 gsmör
  • banan- + 1
  • 2ägg
  • 2 dlrårössocker
  • 2 dlmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 1 tskbakpulver
  • 1 tskvaniljsocker
  • 2 krmkardemumma- mald
  • 0,5 msksesamfrön

Till ca 3 dl sås

  • 1 dlströsocker
  • 1 dlsirap- ljus
  • 1 dlvispgrädde
  • 0,5 dlvatten
  • 1 mskmiso- vit eller ljus

Tillbehör

  • vaniljglass
  • sesamfrön- rostade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och låt svalna. Skala och mosa 1 banan och blanda med smöret.

  2. Vispa ägg och socker luftigt. Blanda majsstärkelsen med bakpulver, vaniljsocker och kardemumma. Rör ner smör och banan i äggvispet och sikta ner majsstärkelsen. Blanda väl.

  3. Täck en liten långpanna, 20 x 30 cm, eller rund form, 24 cm, med bakplåtspapper. Häll i smeten och bred ut den jämnt.

  4.  Skala och skär 1 banan i skivor och lägg i formen. Grädda kakan mitt i ugnen ca 25 min. Låt svalna.

  5. Kolasås: Blanda socker, sirap, grädde och vatten. Koka upp och sjud ca 8 min.Ta av från värmen och rör ner mison.

  6. Skär kakan i rutor. Servera med misokolasås, glass och sesamfrön.

Vad tyckte du om receptet?