Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bakskola: Påsktårta med kokos och passionsfrukt

Imponera på gästerna med en vacker påsktårta prydd med fint spritsade påskliljor som blir som en krans runt tårtan. Inuti döljer sig saftiga kokosbottnar med passionsfruktskräm.

Bakskola: Påsktårta med kokos och passionsfrukt
Bakskola: Påsktårta med kokos och passionsfrukt
Bakskola: Påsktårta med kokos och passionsfrukt
Foto: Emma Brink Rask

Kokosbotten

 • 2ägg- rumsvarma
 • 140 gströsocker- (1,5 dl)
 • 1 tskvaniljpasta
 • 30 gsmör
 • 1 dlmjölk
 • 120 gvetemjöl- (2 dl)
 • 1 tskbakpulver
 • 35 griven kokos- (1 dl)

Passionsfruktskräm

 • 90 gströsocker- (1 dl)
 • 1ägg
 • 2äggulor
 • 1 dlpassionsfruktsjuice- (ca 8-10 passionsfrukter där kärnorna är bortsilade)
 • 50 gsmör- skuret i mindre bitar

Marängsmörkräm

 • 115 gäggvitor- (ca 2 st)
 • 170 gströsocker- (knappt 2 dl)
 • 300 gsmör- rumsvarmt
 • 1 tskvaniljpasta
 • pastafärg- gul, grön och orange

Gör så här

 1. Kokosbotten: Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Smörj en springform, 20 cm i diameter. Vispa ägg, strösocker och vaniljpasta riktigt vitt och pösigt. Smält smöret och blanda det med mjölken tills det är fingervarmt. Vänd försiktigt ner vetemjöl, bakpulver och kokos i äggblandningen. Vänd till sist ner smör och mjölk. 

 2. Häll smeten i formen. Grädda bottnen i ca 20 min. Känn med en sticka om bottnen är färdiggräddad. Låt tårtbottnen kallna.

 3. Passionsfruktskräm: Häll socker, ägg, äggulor och passionsfruktssaft i en skål och sätt den över ett vattenbad. Rör konstant tills krämen tjocknar något vid 84 grader. Häll krämen i en bunke och låt den svalna till ca 60 grader. Tillsätt smöret och mixa med en stavmixer i ca 3 min. Lägg plastfolie tätt emot krämen och låt den kallna över kallt vattenbad eller i kylskåp.

 4. Marängsmörkräm: Värm äggvitor och socker i en skål över ett vattenbad till 65–70 grader, alla sockerkristaller ska ha smält. Häll över marängsmeten i en vispskål och vispa tills marängen har svalnat till fingervarmt. Tillsätt smöret, lite i taget, på medelhög hastighet. Vispa sedan krämen på högsta hastighet i 2–3 min tills du har en blank och fin smörkräm. Den kommer först att bli väldigt lös och sedan gå ihop och bli krämig och fin. Tillsätt vaniljpasta och vispa in den.

 5. Dela upp smörkrämen i fyra olika skålar, en med dubbelt så mycket som de andra tre. Färga den stora delen grön och de andra gul, orange och låt den fjärde vara vit. Fyll en spritspåse, försedd med en rund tyll, ca 8 mm, med den gröna krämen.

Vad tyckte du om receptet?

Du behöver spritspåsar, bakplåtspapper och olika tyllar för att göra påskliljorna. 

Foto: Emma Brink Rask

Dela tårtbotten i 2 delar och lägg den ena på ett fat. Spritsa en sträng grön smörkräm runt kanten på botten. Fyll sedan på med passionskräm innanför och lägg på nästa botten. Stryk ett tunt lager med grön smörkräm runt om hela tårtan. Låt den stå i kylen i 15 min och stryk sedan ett till tunt lager med smör­kräm så att hela tårtan är täckt utan att man ser tårtbottnen. Sätt tillbaka tårtan i kylen.

Foto: Emma Brink Rask

 

Klipp små kvadrater, ca 5 x 5 cm, av bakplåtspapper. Fyll varsin sprits­påse med den gula, vita och nästan all orange smörkräm. Använd en liten kronbladstyll, t ex Wilton 104. Om du bara har en tyll så kan du göra de olika delarna för sig – först kronbladen på ett par papper och sedan flytta tyllen till en ny påse med en ny färg och göra klockan. Fyll det som är kvar av den orange krämen i en spritspåse, försedd med en grästyll. Om du inte har en sådan så går det också fint med en väldigt liten rund tyll, då får du bara dutta flera gånger.

Foto: Emma Brink Rask

 

Sätt en bit bakplåtspapper på en blomnål, fäst med pyttelite smörkräm så det håller sig på plats. Spritsa blommor, ett blad i taget. Håll spritspåsen så att tyllen nästan ligger mot pappret med den platta sidan. Den tjockaste delen av tyllen ska vara in mot mitten. Börja spritsa ett blad från mitten av pappret och utåt och spritsa som en båge tillbaka mot mitten igen. Påskliljan har ganska långa spetsiga blad så försök att efterlikna dem.

Foto: Emma Brink Rask

Fortsätt att göra 6 likadana blad medan du snurrar på blomnålen. Sätt sedan tyllen rakt upp med den tjocka delen nedåt och spritsa som en klocka mitt i blomman. Det är enklast om du trycker på spritspåsen medan du håller på ett och samma ställe och snurrar blomnålen ett varv.

Foto: Emma Brink Rask / Hembakat

Byt sedan till grästyllen och spritsa ner i klockan och uppåt. Du kan variera bladen i gult och vitt och klockan kan vara både gul och orange. Pistillerna i mitten är orange.

Foto: Emma Brink Rask

När du spritsat blommorna lägger du dem på en bricka och låter dem ligga i frysen i ca 30 min.

Foto: Emma Brink Rask

Ta ut tårtan från kylen och blommorna från frysen. Nu gäller det att jobba ganska snabbt medan blommorna är frusna. Lossa blommorna från pappret och lägg ut dem i en krans runt tårtan. Häll den gröna färgen som är över i en sprits­påse försedd med en lövtyll och spritsa små löv lite här och där runt blommorna på tårtan. Om du vill kan du dutta lite kokos längs tårtans nederkant. Låt tårtan stå framme i rumstemperatur i ca 1 timme innan du serverar.

Foto: Emma Brink Rask / Hembakat

Tips!

Tyllarna som Emma har använt är rund tyll (Wilton 1A), kronbladstyll (Wilton 104), grästyll (wilton 233), lövtyll (Wilton 366) Om du inte har en blomnål så kan du använda ett upp- och nervänt vinglas, det går lika bra.

Tårtan går fint att förbereda. Den kan göras helt klar med dekoration och allt redan dagen före. Smörkräm och passionskrämen kan du också förbereda ännu en dag tidigare. Och tårtbotten går fint att frysa.

Smörkräm kan du ha i kylen i upp till en vecka. Ta fram den och låt den bli rumstempererad och vispa upp den igen innan du använder den.

Smörkräm ska ha konsistensen av majonnäs när den ska spritsas för att få ett fint resultat, så kanske lite lösare än du tror.

Om den blir för lös, bara sätt in den i kylen en stund.

Orange färg kan du såklart få genom att blanda lite gult och rött.

Rädda en skuren smörkräm? Värm ca 1 dl av krämen i en liten skål i mikron tills den blir flytande och tillsätt den till den skurna krämen i en tunn stråle medan du vispar och vips så går smörkrämen ihop igen.

Det går fint att använda passionsfrukt som finns att köpa i frusna kuber.