Allt om Mat / Recept / Morotskaka med äpple och med lönnsirapsfrosting
Morotskaka med äpple och med lönnsirapsfrosting
8–10 bitar
40 minuter
tillagning: 40 minuter i ugn: 1 timme och 40 minuter Aktiv tid c:a 40 minuter
(Betyg: 3,5 · 6 röster)
Kryddig kaka med morots och äpple som omsluts av en färskostsfrosting med en tydlig smak av lönnsirap. Vackert dekorerad med krispiga kanderade morötter.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
225 gströsocker- (2,5 dl)
200 grapsolja- (2 dl)
3ägg
195 gvetemjöl- (3,25 dl)
1 mskkanel- mald
1,5 tskbikarbonat
0,75 tskbakpulver
0,5 tsksalt
200 gmorot- fint riven (2-3 morötter)
175 gäpple- grovrivet (ca 2 äpplen)
Kanderade morötter
3 storamorötter
1 dlvatten
90 gströsocker- (1 dl)
Lönnsirapsfrosting
150 gsmör- rumsvarmt
80 gljust muscovadosocker- (1 dl)
300 gnaturell färskost
130 glönnsirap- (1 dl)
Gör så här
Sätt ugnen på 160° varmluft, eller 175° under- och övervärme. Klä en form, 20 x 20 cm, med bakplåtspapper. Rör ihop socker, olja och ägg i en bunke. Blanda ihop mjöl, kanel, bikarbonat, bakpulver och salt i en annan bunke. Blanda ner de torra ingredienserna i smeten och rör till sist ner morötter och äpple. Häll smeten i formen och grädda bottnen mitt i ugnen i 40–45 min. Känn med en sticka, den ska inte vara kladdig när kakan är klar.
Foto: Emma Brink Rask
Stjälp upp kakan uppochner på ett bakplåtspapper och låt den kallna. Skär kakan i tre lika tjocka bottnar.
Foto: Emma Brink Rask
Lönnsirapsfrosting: Vispa smör och socker i 3–4 min tills det blir ljust och fluffigt och sockerkristallerna har smält. Tillsätt färskost och vispa till en jämn frosting. Häll försiktigt ner lönnsirapen under vispning på låg hastighet. Bred 1/4 av frostingen på en tårtbotten.
Foto: Emma Brink Rask
Lägg på nästa botten och bred på 1/4 av frostingen.
Foto: Emma Brink Rask
Lägg på den sista botten och bred ut ett tunt lager frosting runt om kakan och resten på toppen.
Foto: Emma Brink Rask
Gör ett lite slarvigt mönster med paletten.
Foto: Emma Brink Rask
Kanderade morötter: Sätt ugnen på 100°. Koka upp vatten och socker till en sockerlag och sjud tills allt socker har smält. Skala morötterna och skär av blaständen. Skär morötterna i långa, tunna remsor med en potatisskalare. Doppa varje skiva i sockerlagen och lägg dem platt och tätt på bakplåtspapper på 2–3 plåtar. Sätt in dem mitt i ugnen och låt dem torka tills de blir krispiga utan att få färg, ungefär 1–1 1/2 tim. Ta gärna ut och vänd på dem någon gång. Låt dem kallna helt innan de fästs runt tårtan.
Foto: Emma Brink Rask
Fäst de kanderade morötterna runt om kanten, rakt eller lite snett om du vill. Bryt av bitar så att de blir lagom stora, det är fint om de är lite olika långa.
Foto: Emma Brink Rask
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,5 · 6 röster)
Foto: Emma Brink Rask
Tips!
Du kan lägga ihop tårtan med frosting dagen före servering men vänta med att sätta på de kanderade morötterna till precis innan servering så de inte blir mjuka.
De kanderade morötterna kan du också förbereda. Om du låter dem ligga framme i rumstemperatur på en bricka så kan du göra dem färdiga några dagar i förväg (om det inte är superfuktigt i luften).
Lönnsirap brukar finnas i de flesta välsorterade matbutiker. Du hittar den ofta på samma hylla där du hittar honung. Och skulle du inte få tag på det så går det att ersätta med flytande honung, men tårtan får då en annan smakkaraktär.
För att få jämnast gräddning av bottnen så rekommenderas att riva morötterna på den fina sidan på rivjärnet och äpplena på den grova.
Lägg bottnen som varit längst ner på kakan uppochner överst när du monterar kakan. På så sätt får du en jämn och fin kant och topp på tårtan.
Om frostingen skulle skära sig: Ta ca ½ dl av frostingen, värm den 20 sekunder i mikron tills den blir flytande. Blanda ner den i den skurna krämen medan du vispar och du ska se att frostingen går ihop fint igen.
Om du upplever att frostingen är lös när du har vispat ihop den (den ska vara ungefär som majonnäs i konsistensen) så kan du sätta in den i kylen i 30 minuter innan du monterar tårtan.