Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bakskola: Krämig citronsufflé

Förgyll kalaset eller middagen med en läcker och krämig citronsufflé. Tänk på att servera sufflén direkt efter gräddning eftersom den sjunker ihop snabbt. 

Bakskola: Krämig citronsuffléBakskola: Krämig citronsuffléBakskola: Krämig citronsufflé
Foto: Thomas Hjertén

Till formarna

 • smör- rumsvarmt
 • strösocker

Sufflé

 • 110 gströsocker
 • 1citron- rivet skal
 • 60 gsmör
 • 1 dlcitronsaft- pressad
 • 5 gmajsstärkelse (Maizena)
 • 4äggulor
 • 5äggvitor
 • 1 tskcitronsaft

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 175 °. Smöra och sockra värme­tåliga portionsformar, ca 8 cm i diameter och 7 cm höga, noggrant. Pensla smöret uppåt

  mot kanterna för att hjälpa sufflén att resa sig.

 2. Mortla hälften av strösockret med det rivna citronskalet.

 3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt 1 dl citronsaft blandad med Maizena och det mortlade sockret. Tillsätt äggulorna och sjud under omrörning till en lite tjockare kräm. Den får inte koka!

 4. Vispa äggvitor och 1 tsk citronsaft till ett skum med elvisp på låg hastighet. Tillsätt resten av strösockret, lite i taget. Vispa på medelhastighet till en fluffig marängsmet.

 5. Vänd ner lite av citronkrämen i marängsmeten och rör till en slät kräm. Vänd ner resterande citronkräm med en slickepott till en jämn smet.

 6. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa smet i formarna, nästan hela vägen upp till kanten.

 7. Stryk smeten mot kanten med en palett för att få en jämn yta utan luftbubblor.

 8. Skär runt smeten med en liten vass kniv så att smeten lossnar från formens kant. Grädda suffléerna mitt i ugnen i 10–12 min tills de är höga och har fått lite färg. Ta ut dem och pudra dem med florsocker. Servera suffléerna direkt, de sjunker ihop ganska snabbt.

Vad tyckte du om receptet?

Sätt ugnen på 175 °. Smöra och sockra värme­tåliga portionsformar, ca 8 cm i diameter och 7 cm höga, noggrant. Pensla smöret uppåt mot kanterna för att hjälpa sufflén att resa sig.

Foto: Thomas Hjertén

Äggvita, citronsaft och strösocker vispas till en fluffig marängsmet. Mortla hälften av strösockret med det rivna citronskalet.

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt 1 dl citronsaft blandad med Maizena och det mortlade sockret. Tillsätt äggulorna och sjud under omrörning till en lite tjockare kräm. Den får inte koka!

Vispa äggvitor och 1 tsk citronsaft till ett skum med elvisp på låg hastighet. Tillsätt resten av strösockret, lite i taget. Vispa på medelhastighet till en fluffig marängsmet.

Foto: Thomas Hjertén

Vänd ner lite av citronkrämen i marängsmeten och rör till en slät kräm. Vänd ner resterande citronkräm med en slickepott till en jämn smet.

Foto: Thomas Hjertén

Fyll en spritspåse med smeten och spritsa smet i formarna, nästan hela vägen upp till kanten.

Foto: Thomas Hjertén

Stryk smeten mot kanten med en palett för att få en jämn yta utan luftbubblor.

Foto: Thomas Hjertén

Skär runt smeten med en liten vass kniv så att smeten lossnar från formens kant. Grädda suffléerna mitt i ugnen i 10–12 min tills de är höga och har fått lite färg. Ta ut dem och pudra dem med florsocker. Servera suffléerna direkt, de sjunker ihop ganska snabbt.

Foto: Thomas Hjertén