Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bakskola: Kanelsnäckor med chokladglasyr

Danskarnas svar på vår kanelbulle är snäckor med en smörig fyllning med kanel, mandelmassa och farinsocker. Chokladglasyren ger verkligen den lilla extra lyxiga känslan till bullarna.

Bakskola: Kanelsnäckor med chokladglasyrBakskola: Kanelsnäckor med chokladglasyrBakskola: Kanelsnäckor med chokladglasyr
Foto: Emma Brink Rask

Ingredienser

  • 600 gvetemjöl special- (10 dl)
  • 100 gsmör
  • 250 gmjölk- (2 1/2 dl)
  • 90 gströsocker- (1 dl)
  • 20 gjäst
  • 1 mskkardemummakärnor- mortlade
  • 1 tsksalt
  • 1ägg- litet

Fyllning

  • 75 gmandelmassa
  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 80 gfarinsocker- (1 dl)
  • 2 mskkanel- mald

Chokladglasyr

  • 120 gflorsocker- (2 dl)
  • 2 mskkakao
  • 35 tskvatten

Gör så här

  1. Knåda ihop alla ingredienser till degen i en bakassistent och knåda den först långsamt i ca 5 min. Knåda sedan lite snabbare i ca 5 min tills degen är smidig och elastisk. Häll ut degen på en bricka och låt den stå i kylen i ca 1 tim. Förbered en plåt med bakplåtspapper.

  2. Fyllning: Riv mandelmassan på rivjärn. Blanda den med smör, ­farinsocker och kanel.

  3. Kavla ut degen till en kvadrat, 36  x 36 cm. Bred ut fyllningen

    över hela degen. Rulla ihop degen till en rulle. Ta fram en linjal och en kniv och gör märken där du ska skära, varje bulle ska vara ca 3 cm bred. Klipp en bit tråd och lägg den under rullen vid varje märke och korsa sedan ändarna på tråden och dra åt tills du skurit av degen. Dra ut ändbiten av deg och fäst den under bullen innan du lägger bullen på plåten. Lägg bullarna med 2–3 cm mellanrum på plåten.

  4. Sätt ugnen på 50°. Sätt plåten i ugnen och stäng av ugnsvärmen. Låt bullarna jäsa i 1 1/2–2 tim.

  5. Ta ut plåten ur ugnen. Sätt ugnen på 200°. Grädda bullarna mitt

    i ­ugnen i ca 12 min. Låt bullarna svalna på galler.

  6. Chokladglasyr: Blanda florsocker och kakao och tillsätt en tesked vatten i taget. Rör till en jämn glasyr. Bred glasyren på bullarna.

Vad tyckte du om receptet?

Degen hanteras enklast om den är kall. Fyllningen breds ut jämnt över degen.Degen hanteras enklast om den är kall. Fyllningen breds ut jämnt över degen.Degen hanteras enklast om den är kall. Fyllningen breds ut jämnt över degen.
1 AV 3
Foto: Hembakat
2 AV 3
Foto: Hembakat
3 AV 3
Degen hanteras enklast om den är kall. Fyllningen breds ut jämnt över degen.
Rulla ihop degen till en tajt rulle. Lika stora bullar får du med hjälp av en linjal.Rulla ihop degen till en tajt rulle. Lika stora bullar får du med hjälp av en linjal.Rulla ihop degen till en tajt rulle. Lika stora bullar får du med hjälp av en linjal.
1 AV 3
Foto: Hembakat
2 AV 3
Foto: Hembakat
3 AV 3
Rulla ihop degen till en tajt rulle. Lika stora bullar får du med hjälp av en linjal.
Sytråd eller tandtråd ger bullarna en fin snittyta. Korsa tråden och dra åt för att skära av en bulle.Sytråd eller tandtråd ger bullarna en fin snittyta. Korsa tråden och dra åt för att skära av en bulle.Sytråd eller tandtråd ger bullarna en fin snittyta. Korsa tråden och dra åt för att skära av en bulle.
1 AV 3
Foto: Hembakat
2 AV 3
Foto: Hembakat
3 AV 3
Sytråd eller tandtråd ger bullarna en fin snittyta. Korsa tråden och dra åt för att skära av en bulle.
Fäst ändbiten under bullen. Bullarna får gärna jäsa i ugnen.Fäst ändbiten under bullen. Bullarna får gärna jäsa i ugnen.Fäst ändbiten under bullen. Bullarna får gärna jäsa i ugnen.
1 AV 3
Foto: Hembakat
2 AV 3
Foto: Hembakat
3 AV 3
Fäst ändbiten under bullen. Bullarna får gärna jäsa i ugnen.

Tips!

En kylskåpskall deg underlättar utbakandet väldigt mycket. Degen blir enklare att jobba med och enklare att skära utan kladd. 

Du kan skära med sytråd eller tandtråd (välj en utan mentolsmak).

Om du vill kan du även lägga in hela rullen i kylen i en timme och sedan skära bullar med kniv. 

Om du inte gillar choklad kan du bara utesluta kakaon i glasyren. 

Genom att sätta in bullarna i en ljummen ugn påskyndar du jästiden. Det går självklart fint att jäsa dem i rumstemperatur, men ge dem då upp till 3 timmar innan gräddning och täck över plåten med en bakduk eller plastfolie. 

Bullarna måste inte täcka hela plåten, så oroa dig inte om din plåt inte är i helt rätt storlek för antalet bullar. 

Om du har en termometer så kan du mäta när bullarna är klara. Mitten på en bulle ska vara ca 98° när de är klara. 

Vänta inte tills bullarna är helt kalla innan du brer på glasyren, om de är lite ljumna smälter glasyren ut lite innan den stelnar och du får ett jämnare resultat.