Halloncheesecake: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i ca 10 min. Värm hallonpurén i mikron eller i kastrull tills den är ca 85°. Låt gelatinbladen smälta i purén. Vispa färskost och florsocker till en jämn smet. Blanda i purén. Vispa grädden tills den är tjockflytande och vänd sedan ihop med färskostssmeten.



Häll smeten i en form, 16 cm i diameter. Antingen en silikonform eller en annan form som är klädd med plastfolie. Låt formen stå i frysen i 5–6 tim tills den är genomfryst.



Förbered en form, 20 cm i diameter. Antingen en silikonform, en tårtring som är klädd med tårtplast eller en springform klädd med plastfolie.



Citroncheesecake: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i ca 10 min. Värm citronsaften i mikron eller i en liten kastrull tills den är ca 85°. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i saften. Vispa färskost och florsocker till en jämn smet. Blanda i citronsaften. Vispa grädden tills den är tjockflytande och vänd sedan ihop med färskostssmeten. Ta fram den frysta halloncheesecaken och lossa den från formen. Lägg den med den slätaste sidan nedåt i den större formen så att det blir ett par cm tomt mellan cheesecake och formens kant. Lägg ett bakplåtspapper under om du använder en form utan botten.



Häll på citroncheesecakesmeten.



Se till att smeten fördelas jämnt utan luftfickor och stryk så att ytan blir jämn. Låt formen stå i frysen i 5–6 tim, gärna över natten. Ta fram cheesecaken ur frysen 5–6 tim innan servering. Under tiden gör du bandet. Lossa cheesecaken från formen och lägg den med undersidan uppåt på det fat den ska serveras på.



Randigt sockerkaksband: Sätt ugnen på 220° varmluft (250° vanlig ugn). Förbered en plåt med bakplåtspapper och två spritspåsar. Vispa ägg och socker i 3–4 min tills det är riktigt fluffigt. Vänd ner mjöl, bakpulver och mjölk och vänd försiktigt ihop det till en jämn smet. Häll hälften av smeten i en mindre skål och färga med lite rosa hushålls- eller pastafärg. Blanda så lite som det bara går för att behålla luften i smeten. Häll den vita smeten i en spritspåse och den rosa i den andra. Klipp av spetsen på påsarna, ca 1 cm.



Spritsa från kortsida till kortsida (ca 20 cm brett) i ränder på bakplåtspappret, varannan vit och varannan rosa.



Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 4 min. Lägg bottnen med ytan nedåt på ett nytt bakplåtspapper. Dra försiktigt bort det övre bakplåtspappret. Skär bort och jämna till kanterna på kakan när den har svalnat. Mät hur hög cheesecaken är och skär remsor av kakan som är lika breda.



Vänd på tårtan och dra bort bakplåtspappret.



Fäst sockerkaksremsorna utmed kanten på cheesecaken.



Garnera med hallon och citronmeliss runt kanten på tårtan.



Tips!
Om tårtan får bli genomfryst innan den lossas från formen så blir undersidan (som blir ovansidan på tårtan) mest slät.
Se till att plasta in den tunna sockerkaksbottnen ordentligt om den ska ligga framme en stund innan den fästs på tårtan, så att den inte torkar.
Till 75 g hallonpuré behövs ca 100 g hallon. Frysta bär som tinats går utmärkt att använda.
Det går naturligtvis bra att hälla de två olika cheesecakesmeterna på varandra i samma form. Men då får inte tårtan mönstret på toppen där de båda färgerna syns.