Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Svensk sockerkaka

En saftig och fin kaka som är lika god att servera till fikat som att använda som tårtbotten.

Svensk sockerkakaSvensk sockerkakaSvensk sockerkaka
Använd rumsvarmt smör, ägg och mjölk när du gör sockerkaka så blandar de sig lättare, vilket ger en jämnare smet. Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 2ägg
  • 2 dlströsocker
  • 50 gsmör
  • 1 dlmjölk- elller vatten
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 2 tskvaniljsocker
  • 1,5 tskbakpulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en kakform som rymmer 1 1/2 liter.  

  2. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och tillsätt mjölk eller vatten. Vispa ner blandningen i smeten.

  3. Blanda ihop mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Häll i de torra ingredienserna och vänd ihop till en jämn smet. Häll smeten i formen.

  4. Grädda kakan mitt ugnen i ca 40 min. Låt kakan stå kvar i formen i ca 5 min innan den stjälps upp på galler och får kallna.

Vad tyckte du om receptet?