Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladmousse med nötcaramel och mörk rom

En chokladmousse "to die for". Med crunch från en nötig caramel och en skvätt mörk rom får verkligen moussen det där lilla extra. Låt stelna i kylen i en timme.

Chokladmousse med nötcaramel och mörk romChokladmousse med nötcaramel och mörk romChokladmousse med nötcaramel och mörk rom
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

    Mousse

    • 3 dlvispgrädde
    • 150 gmörk choklad- 70% kakao
    • 3 stäggulor
    • 3 krmflingsalt
    • 2 mskrom- mörk
    • björnbär

    Nötcaramel

    • 50 gmacadamianötter
    • 3 mskrörsocker
    • 2 msksirap- mörk

    Gör så här

    1. Börja med caramelen: Sätt ugnen på 225 grader.

    2. Lägg nötter, socker och sirap i en liten hög på en plåt med bakplåtspapper.

    3. Låt smälta ihop i mitten av ugnen 10–12 minuter.

    4. Ta ut och rör om någon gång under tiden så att allt blandas väl. Smeten ska bli en karamell men akta så den inte bränns.

    5. Låt kallna.

    6. Grovhacka caramelen.

    7. Moussen: Vispa grädden hårt.

    8. Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad.

    9. Rör ihop äggulorna i en bunke. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning.

    10. Vänd först ner lite av grädden, därefter resten. Smaksätt med salt.

    11. Vänd ner det mesta av caramelen i moussen, men spar lite till garnering. Fördela moussen i glas. Låt stelna någon timme i kylen.

    12. Vid servering: Häll cirka 1 1/2 tsk mörk rom i varje glas. Strö på resten av nötcaramelen och garnera med några björnbär.

    Vad tyckte du om receptet?