1. Kardemummadeg, chokladdeg och smaksatt mandelmassa.
2. Rulla ut degbitarna och mandelmassa till längder.
3. Lägg mandelmassan i mitten av deglängderna.
4. Tryck åt degen runt mandelmassan så den döljs.
5. Lägg en längd över den andra som i ett kryss.
6. Lägg chokladdegen över kardemummadegen omlott.
7. Upprepa med den ljusa degen.
8. Allt eftersom degen flätas växer den på höjden.
9. Den mörka och den ljusa deglängden fortsätter att flätas samman.
10. Flätan byggs enklast på höjden.
11. När deglängderna är slut läggs flätan ner.
12. Så här ser flätan ut när den är färdig.



Emmas bästa tips
Du kan använda färska eller frysta hallon i stället för frystorkade, men mandelmassan blir då lite svårare att rulla. Då är det lättare att spritsa ut den i stället.
Du måste inte kyla degarna men det underlättar enormt när du sedan ska jobba med dem och fläta dem om de är lite kallare när du börjar.
Ägg i vetedegen hjälper degar med mycket smör och socker att bli mer luftiga och resa sig bättre. För att enklast få ett halvt ägg vispar du upp ett helt ägg och tillsätter hälften.
Du kan mäta temperaturen för att se när flätan är klar. Mät med en stektermometer, den ska visa 94–96 grader i mitten, då är den färdiggräddad.
Om limpan känns torr efter några dagar blir det gott att rosta skivorna och äta dem med lite smör och en god marmelad. Eller varför inte göra french toast av dem?
Eftersom vi ändå kyler degen så behöver inte mjölk eller smör vara rumstempererade utan det går fint med kylskåpskalla ingredienser.
Flätan kan även bakas utan fyllning om du vill det.