Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Flätad vetelängd med mandelmassa och hallon

En vacker vetelängd med kardemumma och choklad som fylls med mandelmassa och hallon. Genom att baka in mandelmassan i degen får du både god smak och ett överraskningsmoment när längden skärs upp.

Flätad vetelängd med mandelmassa och hallonFlätad vetelängd med mandelmassa och hallonFlätad vetelängd med mandelmassa och hallon
Foto: Emma Brink Rask

Kardemummadeg

  • 15 gjäst
  • 1,25 gmjölk- (125 g)
  • 1 tskkardemumma- mald
  • 1 dlströsocker
  • 5 dlvetemjöl special
  • 0,5ägg- (30 g)
  • 60 gsmör
  • 0,5 tsksalt

Chokladdeg

  • 15 gjäst
  • 1,25 dlmjölk- (125 g)
  • 1 dlströsocker
  • 5 dlvetemjöl special- (270 g)
  • 0,5 dlkakao
  • 0,5ägg- (30 g)
  • 60 gsmör
  • 0,5 tsksalt

Fyllning

  • 0,5 dlfrystorkade hallon
  • 150 gmandelmassa

Sockerlag

  • 0,5 dlvatten
  • 0,5 dlströsocker

Gör så här

  1. Kardemummadeg: Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en köksassistent. Häll i mjölken. Tillsätt kardemumma, strösocker, vetemjöl special och ägg. Arbeta degen i 2–3 min tills den går ihop. Tillsätt smöret, lite i taget, och till sist saltet. Knåda degen i 5–6 min i maskin tills den är blank och elastisk. Låt degen vila medan du gör chokladdegen.

  2. Chokladdeg: Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en köksassistent. Häll i mjölken. Tillsätt strösocker, vetemjöl special, kakao och ägg och arbeta degen i 2–3 min tills den går ihop. Tillsätt smöret, lite i taget, och till sist saltet. Knåda degen i 5–6 min i maskin tills degen är blank och elastisk. Låt båda degarna vila i kylskåp i 1–2 tim eller över natten.

  3. Fyllning: Knåda in frystorkade hallon i mandelmassan. Dela och rulla ut mandelmassan till två långa längder.

  4. Ta fram båda degarna ur kylskåpet. Rulla ut varje degbit till en längd, ca 80 cm lång. Tryck en lång skåra i mitten längs längderna och lägg en mandelmassalängd i varje. Nyp igen degen och se till att skarven går ihop ordentligt, rulla längderna jämna.

  5. Lägg de båda längderna i ett kryss. Vik den ena längden över den andra så att ändarna hamnar motsatt mot hur de var först. Se till att de ligger bredvid varandra.

  6. Gör sedan likadant med den andra längden, varje längd tvärs över mitten till andra sidan. Fortsätt så tills degen tar slut. Nyp ihop ändarna, den ljusa med den ljusa och den mörka med den mörka, och lägg ner den ganska höga flätan på längden på ett bakplåtspapper på en plåt. Lägg en bakduk över och låt den jäsa i ca 2 tim. Sätt ugnen på 185 grader.

  7. Grädda längden i nedre delen av ugnen i 30–35 min. Lägg en bit aluminiumfolie över om den får för mycket färg.

  8. Koka under tiden upp vatten och strösocker. Pensla flätan med sockerlagen direkt när den kommer ut ur ugnen. Låt flätan svalna och skär sedan upp den i skivor.

Vad tyckte du om receptet?

1 AV 4
Foto: Emma Brink Rask / Hembakat
2 AV 4
Foto: Emma Brink Rask / Hembakat
3 AV 4
Foto: Emma Brink Rask / Hembakat
4 AV 4

1. Kardemummadeg, chokladdeg och smaksatt mandelmassa.

2. Rulla ut degbitarna och mandelmassa till längder.

3. Lägg mandelmassan i mitten av deglängderna.

1 AV 4
Foto: Emma Brink Rask / Hembakat
2 AV 4
Foto: Emma Brink Rask / Hembakat
3 AV 4
Foto: Emma Brink Rask / Hembakat
4 AV 4

4. Tryck åt degen runt mandelmassan så den döljs.

5. Lägg en längd över den andra som i ett kryss.

6. Lägg chokladdegen över kardemummadegen omlott. 

1 AV 4
Foto: Emma Brink Rask / Hembakat
2 AV 4
Foto: Emma Brink Rask / Hembakat
3 AV 4
Foto: Emma Brink Rask / Hembakat
4 AV 4

7. Upprepa med den ljusa degen.

8. Allt eftersom degen flätas växer den på höjden.

9. Den mörka och den ljusa deglängden fortsätter att flätas samman.

1 AV 4
Foto: Emma Brink Rask / Hembakat
2 AV 4
Foto: Emma Brink Rask / Hembakat
3 AV 4
Foto: Emma Brink Rask / Hembakat
4 AV 4

10. Flätan byggs enklast på höjden.

11. När deglängderna är slut läggs flätan ner.

12. Så här ser flätan ut när den är färdig. 

Flätan penslas med sockerlag för att få den glansiga ytan.Flätan penslas med sockerlag för att få den glansiga ytan.Flätan penslas med sockerlag för att få den glansiga ytan.
Flätan penslas med sockerlag för att få den glansiga ytan. Foto: Emma Brink Rask / Hembakat

Emmas bästa tips

Du kan använda färska eller frysta hallon i stället för frystorkade, men mandelmassan blir då lite svårare att rulla. Då är det lättare att spritsa ut den i stället.

Du måste inte kyla degarna men det underlättar enormt när du sedan ska jobba med dem och fläta dem om de är lite kallare när du börjar.

Ägg i vetedegen hjälper degar med mycket smör och socker att bli mer luftiga och resa sig bättre. För att enklast få ett halvt ägg vispar du upp ett helt ägg och tillsätter hälften.

Du kan mäta temperaturen för att se när flätan är klar. Mät med en stektermometer, den ska visa 94–96 grader i mitten, då är den färdiggräddad.

Om limpan känns torr efter några dagar blir det gott att rosta skivorna och äta dem med lite smör och en god marmelad. Eller varför inte göra french toast av dem?

Eftersom vi ändå kyler degen så behöver inte mjölk eller smör vara rumstempererade utan det går fint med kylskåpskalla ingredienser.

Flätan kan även bakas utan fyllning om du vill det.