Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Baklavapaj med citronsirap ska göras dagen före servering.
Sätt ugnen på 175°. Låt filodegen tina. Riv mandelmassan fint och lägg den i en skål. Tillsätt ägg och socker. Vispa ihop med en elvisp. Mixa valnötter och pistaschnötter, spara några till garnering. Blanda i nötter och kryddor i smeten och smaksätt eventuellt med några droppar rosenvatten.
Rulla upp degen. Skär hela bunten med filodegsarken så att det passar i en form med löstagbar kant, 20–22 cm i diameter, det ska täcka botten och gå upp på hela kanten, runda till hörnen med en vass kniv. Smält smöret. Pensla smör i formen. Lägg i ett filoark och pensla med smör. Upprepa med 1/3 av alla ark och tryck till arken så att de formar sig efter formen.
Fördela hälften av smeten i formen och upprepa på samma sätt med ytterligare 1/3 av filoarken och smör. Bred ut resten av fyllningen och lägg på de sista arken med filodeg och pensla smör mellan varje. Pensla smör på det översta arket.
Markera portioner med en vass kniv i det översta lagret med filodeg utan att skära igenom alla ark. Grädda mitt i ugnen 30–35 min tills pajen fått en gyllenbrun färg.
Citronsirap: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Koka citronsaft, citronskal, socker och vatten till en sirapsliknade konsistens ca 5 min. Tänk på att den stelnar när den kallnar.
Häll sirapen över pajen. Låt kallna och täck med bakplåtspapper. Garnera med rosenblad vid servering.