Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Baklava

Baklava kryddas med kardemumma, kryddnejlikor och kanel.

BaklavaBaklavaBaklava
baklava Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 200 gvalnötter
  • 100 gpistaschnötter
  • 1 dlströsocker
  • 2 tskvaniljsocker
  • 0,5 tskkanel- mald
  • 2 krmkryddnejlikor- malda
  • 1 tskkardemumma- mald
  • 100 gsmör
  • 12filodegsark- (ca 30 x 40 cm)

Honungslag

  • 1citron
  • 1 dlvatten
  • 1 dlströsocker
  • 2 mskhonung- flytande

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Mixa valnötter och pistaschnötter grovt i matberedare. Blanda dem med socker, vaniljsocker och kryddor. Smält smöret. Skär filodegsarken i fyrkanter, 26 x 26 cm.

  2. Pensla bottnen på en form, 24 x 24 cm, med smält smör och lägg i fyra filodegsark. Pensla med smör mellan lagren. Strö över hälften av nötfyllningen.

  3. Lägg på fyra filodegsark till, penslade med smör emellan. Strö över resten av nötfyllningen och resten av filodegsarken, penslade med smör. Pensla även det översta degarket. Markera degen i små rutor med en vass kniv.

  4. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Låt baklavan svalna.

  5. Honungslag: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 tsk saft. Koka upp alla ingredienser och sjud ca 3 min. Häll lagen över kakan och låt kallna.

Vad tyckte du om receptet?