Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Baklava

Försök att få tag i färsk yufkadeg i asiatiska butiker eller köp fryst filodeg. Skalad och hackad mandel finns i butikshyllan med bakartiklar.

Baklava
Baklava
Baklava
Foto: Allt omMat

Ingredienser

  • 12 arkyufkadeg- färsk eller tinad fryst eller filodeg
  • 150 gsmör- smält
  • 2 mskrapsolja

Fyllning

  • 2 mskströsocker
  • 0,5 tskkanel- mald
  • 3 msksmör- smält
  • 300 gsötmandel- skalad och hackad

Sockerlag

  • 2 dlströsocker
  • 2 dlhonung- flytande
  • 2 dlvatten
  • 0,75 dlcitron- pressad

Gör så här

  1. Fyllning: Mät upp socker, kanel, smör och ca hälften av mandeln i matberedare och mixa tills allt bara blandas. Blanda i resten av mandeln för hand.

  2. Pensla en ugnssäker form eller liten långpanna, ca 20 x 30 cm, med lite av det smälta smöret blandat med oljan. Pensla sedan 5 ark deg med smör- och oljeblandningen. Varva dem försiktigt försiktigt i formen. Fördela hälften av fyllningen över arken.

  3. Lägg på ytterligare 5 ark deg med smör- och oljeblandningen mellan varven.

  4. Täck med resten av fyllningen och till sist ett nytt lager av 5 ark deg.

  5. Ställ formen svalt ca 1 timme, då blir det lättare att skära igenom degen.

  6. Sätt ugnen på 175C. Skärdegen i rutor eller trekanter. Grädda mitt i ugnen ca 40 min.

  7. Mät upp ingredienserna till sockerlagen i en kastrull. Värm under omrörning och koka 1-2 min. Skeda den varma lagen över de gräddade kakorna så att den rinner mellan dem. Sätt in i ugnen ytterligare ca 5 min. Låt kakorna kallna innan de lossas från formen.

Vad tyckte du om receptet?