Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Valentin-bakelser

Bakelser till alla hjärtans dag. Recept på romantiska valentinbakelser - förförande goda!

Valentin-bakelser
Valentin-bakelser
Valentin-bakelser
Foto: Åsa Dahlgren

Ingredienser

  • 100 gsmör
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 0,5 dlströsocker
  • 1äggula
  • 0,5 tskvaniljsocker
  • 1 mskjordgubbssaft- konc

Fyllning

  • 250 gmandelmassa
  • 125 gsmör
  • 3ägg
  • 1äggvita
  • 1 mskjordgubbssaft- konc

Glasyr

  • 0,5 dljordgubbssylt
  • 2,25 dlflorsocker
  • 1,5 mskvatten

Garnering

  • 25sockerhjärtan

Gör så här

  1. Formar: Blanda ihop alla ingredienserna till en deg. Ju mindre degen knådas, desto mörare blir kakorna. Tryck ut degen med fingrarna till ett 5 mm tjockt skal i smorda mazarinformar, ca 6 cm i diameter. Ställ formarna på två plåtar.

  2. Fyllning: Sätt ugnen på 200°. Riv mandelmassan grovt. Blanda ner smör och rör för hand eller med elvisp tills det blir en jämn smet. Tillsätt ett ägg åt gången och äggvitan.Vispa till en slät smet. Tillsätt jordgubbssaft.

  3. Fyll formarna med smeten 1 cm från kanten. Grädda dem mitt i ugnen ca 20 min. Låt kakorna svalna innan de tas ur formarna.

  4. Glasyr: Bred sylt på kakorna. Sikta florsockret i en kastrullen. Tillsätt vattnet och värm till 40°. Bred glasyren på bakelserna. Stelnar glasyren så värm den igen med lite mer vatten.

  5. Garnera bakelserna med sockerhjärtan.

Vad tyckte du om receptet?

Kökstips

Hemligheten med att lyckas med bakelserna är rumstempererade ingredienser. Då blir degen lätt att få ihop och fyllningen blir slät och skär sig inte.

Skär ut egna hjärtan i röd marsipan eller köp rosa och lila dekorationshjärtan från Dr. Oetker, de brukar stå bland strössel och bakprodukter.

Det blir många bakelser, men så spirar också kärleken med frysen full av bakelser.

Frys inte kakorna med glasyren utan lägg på den strax före servering.