Läs också:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på glassbomb med hallonsorbet och daimbrownie. Desserten kan göras helt klar och ställas i frysen fram till servering. Ta bomben ur frysen en stund innan den ska serveras så att den hinner tina något. Sätt i sprakande tomtebloss och du kommer göra ett storslaget avslut på nyårsmiddagen.
Brownie: Sätt ugnen på 175°. Smält choklad och smör försiktigt i mikron eller över vattenbad. Rör om och låt svalna. Krossa daimen.
Rör ihop socker, mandelmjöl, kakao, vaniljsocker och flingsalt. Tillsätt ägg, daim och det smälta chokladsmöret och rör till en slät smet. Fördela smeten i en smord ugnssäker form, ca 25 x 35 cm, täckt med bakplåtspapper.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min tills kanterna är torra men mitten är lite kladdig. Ta ut och låt svalna. Låt sedan kakan kallna i kyl.
Bomb: Ta fram glassen och sorbeten. Klä insidan av en stor skål (ca 18 cm i diameter) med plastfolie och likadant med en mindre skål (ca 12 cm i diameter). Bred ut sorbeten i den lilla skålen och ställ in den i frysen så att den hårdnar.
Rör glassen smidig. Bred ut glassen i botten på den stora skålen och även uppåt kanterna. Grovkrossa hallonen och strö dem över glassen. Ta bort folien från sorbeten och lägg den i den stora formen. Tryck till och jämna till ytan. Skär browniekakan i en rundel lika stor som formens botten (ca 18 cm i diameter) Lägg bottnen på glassen och tryck till. Ställ in i frysen i ca 8 tim.
Italiensk maräng: Koka socker och vatten i en kastrull till 121°. Vispa under tiden upp äggvitorna i en hushållsmaskin. Häll sockerlagen sakta över äggvitorna under fortsatt vispning. Vispa därefter i ytterligare 5–7 min tills marängsmeten har svalnat.
Stjälp upp glassbomben på ett fat och dra bort plastfolien. Bred marängen över glassen. Bränn av med en brännare. Ställ bomben i frysen fram till servering.
Läs också: