Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Kocken Charles Ranhofer på Delmonico’s restaurant i New York skapade desserten 1867 för att fira att USA köpt Alaska av Ryssland för 7,2 miljoner dollar samma år. En klassiker som restaurangen serverar än i dag.
Botten: Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg bakplåtspapper i botten på en springform, 24 centimeter i diameter.
Vispa ägg och socker fluffigt med en elvisp.
Smält smöret i en kastrull, dra av kastrullen från plattan och häll i mjölken. Blanda i vätskan i äggsmeten och sikta i vetemjöl och bakpulver.
Häll upp smeten i formen. Grädda på nedersta falsen i 15–17 minuter, tills kakan stannat.
Låt kakan svalna och skär loss den på kanterna. Diska kanten på springformen och sätt tillbaka kakan.
Fyllning: Lägg på vaniljglass och jämna till ytan. Sätt in kakan i frysen i 1 timme.
Lägg sedan på hallonsorben och jämna till ytan. Sätt tillbaka in i frysen i minst i en timme.
Marängtäcke: Häll upp äggvitorna i en torr och ren bunke eller i en hushållsmaskin.
Koka vatten och socker till 121 grader. Börja vispa upp äggvitan i hushållsmaskinen eller med en elvisp när sockerlagen har kommit upp i 110 grader.
Häll i sockerlagen i en fin stråle över äggvitorna under vispning. Vispa ett par minuter, sänk hastigheten och vispa tills marängen svalnat. Vänd eventuellt i lite röd hushållsfärg.
Bred marängen över glasstårtan. Bränn med en gasolbrännare.
Servering: Strö över de frystorkade hallon och lägg på hallon.
Recept från Mitt kök