Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Baked Alaska - glasstårta med marängtäcke

Kocken Charles Ranhofer på Delmonico’s restaurant i New York skapade desserten 1867 för att fira att USA köpt Alaska av Ryssland för 7,2 miljoner dollar samma år. En klassiker som restaurangen serverar än i dag.

Baked Alaska - glasstårta med marängtäcke
Baked Alaska - glasstårta med marängtäcke
Baked Alaska - glasstårta med marängtäcke
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Botten

  • 1ägg
  • 1 dlströsocker
  • 25 gsmör
  • 0,75 dlmjölk
  • 1,5 dlvetemjöl
  • 0,75 tskbakpulver

Fyllning

  • 1 lvaniljglass
  • 1 lhallonsorbet

Marängtäcke, italiensk maräng

  • 4äggvitor
  • 1 dlvatten
  • 2,5 dlströsocker
  • evhushållsfärg- lite röd

Till garnering

  • 2 tskfrystorkade hallon
  • 1 dlhallon

Gör så här

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform, 24 centimeter i diameter.

  3. Vispa ägg och socker fluffigt med en elvisp.

  4. Smält smöret i en kastrull, dra av kastrullen från plattan och häll i mjölken. Blanda i vätskan i äggsmeten och sikta i vetemjöl och bakpulver.

  5. Häll upp smeten i formen. Grädda på nedersta falsen i 15–17 minuter, tills kakan stannat.

  6. Låt kakan svalna och skär loss den på kanterna. Diska kanten på springformen och sätt tillbaka kakan.

  7. Fyllning: Lägg på vaniljglass och jämna till ytan. Sätt in kakan i frysen i 1 timme.

  8. Lägg sedan på hallonsorben och jämna till ytan. Sätt tillbaka in i frysen i minst i en timme.

  9. Marängtäcke: Häll upp äggvitorna i en torr och ren bunke eller i en hushållsmaskin.

  10. Koka vatten och socker till 121 grader. Börja vispa upp äggvitan i hushållsmaskinen eller med en elvisp när sockerlagen har kommit upp i 110 grader.

  11. Häll i sockerlagen i en fin stråle över äggvitorna under vispning. Vispa ett par minuter, sänk hastigheten och vispa tills marängen svalnat. Vänd eventuellt i lite röd hushållsfärg.

  12. Bred marängen över glasstårtan. Bränn med en gasolbrännare.

  13. Servering: Strö över de frystorkade hallon och lägg på hallon.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök