Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bakat äpple med kolasås och kanelglass

Bakat äpple med ljummen kolasås med smaka av ingefära och hemgjord kanelglass – godare blir det inte. Glass och kolan kan göras i god tid före servering.

Bakat äpple med kolasås och kanelglass
Bakat äpple med kolasås och kanelglass
Bakat äpple med kolasås och kanelglass
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 4äpplen

Fyllning

  • 1,5 dlmandelmjöl
  • 1,5 dlströsocker
  • 2 msksmör

Kanelglass

  • 0,5gelatinblad
  • 1kanelstång- liten
  • 3 dlmjölk
  • 2 dlvispgrädde
  • 6äggulor
  • 1,5 dlströsocker

Ingefärskola

  • 1 dlströsocker
  • 1 dlsirap- ljus
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 mskingefära- riven, färsk

Gör så här

  1. Glass: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Krossa kanelstången lätt. Koka upp kanel, mjölk och grädde. Vispa äggulor och socker luftigt. Häll kanelmjölken över äggvispet och blanda väl. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud under ständig vispning till 85°. Ta upp gelatin­bladet och låt det smälta i smeten. Sila och låt kallna. Frys glassen i glassmaskin.

  2. Fyllning: Blanda alla ingredienser. Sätt ugnen på 200°. Skär av ett ca 1 cm tjockt lock på äpplena och kärna ur dem. Peta ner fyllningen och lägg lite fyllning på snittytan. Lägg tillbaka locken. Ställ äpplena i en ugnssäker form. Ugnsbaka mitt i ugnen ca 25 min.

  3. Ingefärskola: Lägg samtliga ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt koka ca 5 min, till 119°. Ta kolasmeten från plattan och sila den. Låt svalna.

  4. Servera de varma äpplena med glass och kola.

Vad tyckte du om receptet?