Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bakade oliver med citron och timjan

Oliver på bordet är ett måste om du frågar receptmakaren Adam Thulin, och här kommer ett enkelt recept som livar upp dem. Genom att tillaga oliverna i ugnen så drar man ut vätska ur dem och de blir ännu mer inten­siva i sin smak. Att sedan smaksätta med citron och timjan går alltid hem.

Bakade oliver med citron och timjan
Bakade oliver med citron och timjan
Bakade oliver med citron och timjan
Bakade oliver med citron Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 200 ggröna oliver- t ex Castelvetrano, Cerignola eller Halkidiki
  • 0,5citron
  • 0,25 krukatimjan
  • 1 mskolivolja
  • 0,5 krmchiliflakes

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 210° varmluft. Lägg oliverna i en ugnssäker form. 

  2. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär den i tunna skivor. Plocka timjankvistarna. Blanda citron och timjan med oliverna. Ringla över olja och strö på chiliflakes. Blanda om ordentligt.

  3. Tillaga mitt i ugnen i 15–20 min. Rör om efter halva tiden.

  4. Servera oliverna varma eller rumstempererade.

Vad tyckte du om receptet?