Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bakade havregryn med äpple, russin och kanel

Recept på bakade havregryn med äpple, russin och kanel. En blandning mellan gröt och ­pudding. Det här blir en stor sats, men förvara i kyl och värm upp så mycket du vill ha åt gången, så har du frukost till hela veckan.

Bakade havregryn med äpple, russin och kanel
Bakade havregryn med äpple, russin och kanel
Bakade havregryn med äpple, russin och kanel
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 4 msksmör- smält
  • 5,5 dlhavregryn
  • 1 dlhasselnötter- grovhackade
  • 1 dlfarinsocker
  • 1 tskkanel- mald
  • 0,5 tskkardemumma- nymald
  • 0,5 tsksalt
  • 0,5 tskbakpulver
  • 2ägg
  • 5,5 dlhavremjölk
  • 2äpplen
  • 0,5 dlrussin

Knaprig topping

  • 3 msklönnsirap- eller honung
  • 1 mskrapsolja
  • 1 dlhasselnötter
  • 2 dlpumpakärnor
  • 1 dlhavrekärnor

Tillbehör

  • äppelmos- eller tunt skurna äppelskivor
  • havremjölk

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.

  2. Smörj en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm, med lite av det ­smälta smöret.

  3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop ägg och mjölk.

  4. Kärna ur äpplet och skär det i grova bitar. Varva äpple och ­russin med de torra ingredienserna i formen. Häll över äggblandningen och se till att den blir jämnt ­fördelad.

  5. Blanda alla ingredienser till ­toppingen och fördela den i formen. Grädda mitt i ugnen ca 30 min, tills ”puddingen” har stannat och  fått fin ­gyllenbrun färg. Låt svalna något före servering.

  6. Servera med äppelmos eller skivade äpplen och havremjölk.

Vad tyckte du om receptet?