Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Bakad ricotta–cheesecake med kokossnö och citrus– och ingefärskompott är en fluffig och krämig cheesecake med kokossmakande vackert ”snö”täcke. Ätbart rispapper finns att köpas på nätet, t ex på lyckasmedmat.se. Det funkar lika bra att mixa utan papper men du får en lite finare struktur på ”snö”konsistensen med rispapper.
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Lägg smör och kex i en matberedare och mixa fint. Fördela smulet i botten på en form med löstagbar kant, 20 cm i diameter, med ett fastspänt bakplåtspapper i botten och tryck till. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna.
Fyllning: Skölj och skrubba citronen i ljummet vatten. Finriv skalet. Klyv vaniljstången och skrapa ut fröna, spara vaniljstången till kompotten.
Vispa ricotta, färskost och socker slätt med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget under vispning. Banda i vaniljfrön och citronskal. Sikta i majsstärkelsen och vispa slätt. Bred ut smeten jämnt över bottnen.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 1 timme tills sidorna stelnat men mitten är krämig. Låt kakan kallna i formen på ett galler.
Citruskompott: Skär bort skalet på citrusfrukterna med en vass kniv. Skär frukterna i skivor på tvären och därefter i tärningar. Ta bort eventuella kärnor. Häll citrussaften i en kastrull tillsammans med spadet från ingefäran. Finhacka ingefärsbitarna och lägg i kastrullen. Tillsätt socker, vaniljstång, kanelstänger och salt. Låt småkoka till en simmig konsistens ca 20 min. Låt svalna. Häll lagen över citrusfrukten.
Kokossnö: Lägg kokoschips i en mixerkanna. Riv rispappret i bitar och lägg i kannan. Mixa till en fin snöliknande struktur.
Vispa grädden fluffig och bred den över kakan. Strö ”kokossnö” över kakan. Servera med citruskompott.