Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bakad ricotta–cheesecake med kokossnö och citrus– och ingefärskompott

Bakad ricotta–cheesecake med kokossnö och citrus– och ingefärskompott är en fluffig och krämig cheesecake med kokossmakande vackert ”snö”täcke. Ätbart rispapper finns att köpas på nätet, t ex på lyckasmedmat.se. Det funkar lika bra att mixa utan papper men du får en lite finare struktur på ”snö”konsistensen med rispapper. 

Bakad ricotta–cheesecake med kokossnö och citrus– och ingefärskompottBakad ricotta–cheesecake med kokossnö och citrus– och ingefärskompottBakad ricotta–cheesecake med kokossnö och citrus– och ingefärskompott
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 150 gingefärskakor- t ex Stemgingers från Walkers eller digestivekex
  • 50 gsmör

Fyllning

  • 1citron
  • 1vaniljstång
  • 500 gricottaost
  • 200 gfärskost- naturell
  • 2 dlströsocker
  • 4ägg
  • 1,5 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena

Kokossnö

  • 50 gkokoschips- naturella
  • 2rispapper- ätbar, ev

Citrus- och ingefärskompott

  • 3apelsiner
  • 1citron
  • 1 dlströsocker
  • 0,5 burkingefära- syltad (à 225 g)
  • 1vaniljstång- (rest från cheesecaken)
  • 2kanelstänger
  • 1 krmsalt

Tillbehör

  • 2 dlvispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.  Smält smöret. Lägg smör och kex i en matberedare och mixa fint. Fördela smulet i botten på en form med löstagbar kant, 20 cm i diameter, med ett fastspänt bakplåtspapper i botten och tryck till. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna.

  2. Fyllning: Skölj och skrubba citronen i ljummet vatten. Finriv skalet. Klyv vaniljstången och skrapa ut fröna, spara vaniljstången till kompotten.

  3. Vispa ricotta, färskost och socker slätt med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget under vispning. Banda i vaniljfrön och citronskal.  Sikta i majsstärkelsen och vispa slätt. Bred ut smeten jämnt över bottnen.

  4. Grädda kakan mitt i ugnen ca 1 timme tills sidorna stelnat men mitten är krämig. Låt kakan kallna i formen på ett galler.

  5. Citruskompott: Skär bort skalet på citrusfrukterna med en vass kniv. Skär frukterna i skivor på tvären och därefter i tärningar. Ta bort eventuella kärnor. Häll citrussaften i en kastrull tillsammans med spadet från ingefäran. Finhacka ingefärsbitarna och lägg i kastrullen. Tillsätt socker, vaniljstång, kanelstänger och salt. Låt småkoka till en simmig konsistens ca 20 min.  Låt svalna. Häll lagen över citrusfrukten.

  6. Kokossnö: Lägg kokoschips i en mixerkanna. Riv rispappret i bitar och lägg i kannan. Mixa till en fin snöliknande struktur.

  7. Vispa grädden fluffig och bred den över kakan. Strö ”kokossnö” över kakan. Servera med citruskompott.

Vad tyckte du om receptet?