Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Ugnsbakad och toppad med ingefärsmaräng blir rabarbern en sagolikt god dessert.
Smulor: Bryn smöret i en kastrull. Ta kastrullen åt sidan och låt svalna ca 15 min.
Sätt ugnen på 200°. Rör ner socker och mjöl i smöret till en deg. Tryck ut till en ca 1 cm tjock platta på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna. Smula sönder kakan.
Maräng: Lägg äggvitorna i en bunke och tillsätt socker och ingefära. Ställ bunken i ett varmt vattenbad. Vispa marängsmeten sakta med en handvisp tills den är 60°. Häll sedan över smeten i en hushållsassistent och vispa på högsta hastighet tills det går att göra mjuka toppar. Sänk hastigheten och låt maskinen gå på lägsta hastighet tills smeten svalnat till 40°. Lägg marängsmeten i en spritspåse med tyll.
Sätt ugnen på 175°. Ansa rabarbern och skär i ca 1 cm långa bitar. Lägg i en ugnssäker form. Strö över socker och klicka på smör.
Ugnsbaka rabarbern mitt i ugnen ca 10 min, tills den mjuknat lätt.
Lägg rabarbern i små djupa tallrikar. Häll på lite av rabarberspadet. Strö över smulor och spritsa på marängen. Bränn marängen snabbt med en brännare tills den fått fin färg. Servera genast.