Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bakad portobellosvamp med yoghurt- och granatäppelsås

Bakad portobellosvamp med yoghurt- och granatäppelsås kan både vara en lättare lunchrätt, eller del av en plockmiddag. Smakrik svamp toppas med en härlig och örtig sojafyllning.

Bakad portobellosvamp med yoghurt- och granatäppelsås
Bakad portobellosvamp med yoghurt- och granatäppelsås
Bakad portobellosvamp med yoghurt- och granatäppelsås
Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser

  • 8portabellosvampar- medelstora
  • 150 gsojabitar- torkade eller torkad sojafärs
  • 1 burksvarta bönor- (400 g)
  • 1 dlvalnötter
  • 1 dlbladpersilja
  • 2 mskolivolja- kallpressad + 1 msk
  • 1 tskspiskummin- mald
  • 1 tskpaprikapulver
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Yoghurtsås

  • 2 dlyoghurt- växtbaserad, t ex havreyoghurt
  • 1 dlmyntablad
  • 1granatäpple
  • 2 krmsalt

Topping

  • bladpersilja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Förväll sojabitarna enligt anvisning på förpackningen. Låt rinna av. Skölj de svarta bönorna i kallt vatten. Hacka valnötterna. Finhacka persiljan.

  2. Fräs sojabitarna i 2 msk olja tillsammans med bönor och valnötter. Blanda i persiljan och krydda med spiskummin, paprikapulver, salt och peppar.

  3. Ta bort foten på svamparna och borsta dem. Pensla med 1 msk olja runt om, lägg dem med undersidan uppåt i en ugnssäker form. Fördela sojafräset på svampen. Tillaga mitt i ugnen ca 40 min.

  4. Yoghurt- och granatäppelsås: Grovhacka myntan. Skär av toppen och botten på granatäpplet. Skär raka snitt, från toppen till botten, runt om hela granatäpplet där du ser “hinnor”. Bryt sedan loss klyftor och pilla loss kärnorna. Blanda ihop ingredienserna till yoghurtsåsen.

  5. Servera svampen med yoghurtsås och gärna en grönsallad vid sidan om.

Vad tyckte du om receptet?