Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bakad lax med smak av sumak, mynta och mandel

Sumakbakad lax med mynta, ärter och mandel är en saftig och smakrik rätt. Sumak är en syrlig krydda från Mellanöstern. Den säljs i välsorterade matbutiker, i specialbutiker med Mellanösternutbud och på nätet.

Bakad lax med smak av sumak, mynta och mandelBakad lax med smak av sumak, mynta och mandelBakad lax med smak av sumak, mynta och mandel
Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser

  • 1 kglaxfilé- med skinn
  • 1vitlöksklyfta- stor
  • 1 msksumak
  • 2 mskolivolja
  • 1 mskcitron- pressad
  • 1 tskspiskummin- mald
  • 2 tsksalt
  • 0,5 tsksvartpeppar- nymald
  • 400 gärtor- frysta
  • 50 gsmör
  • 2 dlmynta- hackad (kruka, ej från friland)
  • 75 gsötmandel- rostad, grovhackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Ta bort eventuella ben från laxen. Skala och riv vitlöken. Blanda ihop vitlök, sumak, olja, citronsaft och spiskummin. Lägg laxen i en ugnssäker form med bakplåtspapper och krydda med salt och peppar. Massera in kryddblandningen i fisken.

  2. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min, tills fiskens innertemperatur är 55°.

  3. Koka ärterna enligt anvisning på förpackningen. Låt rinna av. Bryn smöret tills det är gyllenbrunt och doftar kola. Sväng runt ärter, mynta och mandel i smöret och fördela över laxen. Servera laxen varm eller ljummen.

Vad tyckte du om receptet?