Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Sumakbakad lax med mynta, ärter och mandel är en saftig och smakrik rätt. Sumak är en syrlig krydda från Mellanöstern. Den säljs i välsorterade matbutiker, i specialbutiker med Mellanösternutbud och på nätet.
Sätt ugnen på 200°. Ta bort eventuella ben från laxen. Skala och riv vitlöken. Blanda ihop vitlök, sumak, olja, citronsaft och spiskummin. Lägg laxen i en ugnssäker form med bakplåtspapper och krydda med salt och peppar. Massera in kryddblandningen i fisken.
Tillaga mitt i ugnen ca 25 min, tills fiskens innertemperatur är 55°.
Koka ärterna enligt anvisning på förpackningen. Låt rinna av. Bryn smöret tills det är gyllenbrunt och doftar kola. Sväng runt ärter, mynta och mandel i smöret och fördela över laxen. Servera laxen varm eller ljummen.