Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bakad kaffekräm

Den här läckra gräddpuddingen med krispigt täcke är en variant på en av det franska kökets klassiker, crème brûlée.

Bakad kaffekrämBakad kaffekrämBakad kaffekräm
Ove Lindfors

Ingredienser

  • 3 dlvispgrädde
  • 1,5 dlstandardmjölk
  • 2 mskespressopulver- frystorkat
  • 0,75 dlströsocker
  • 1vaniljstång- urskrapad
  • 0,5 krmsalt
  • 3äggulor
  • 1ägg
  • 4 tskråsocker- till topping

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Häll grädde, mjölk och espressopulver i en kastrull och koka upp.

  2. Vispa ihop socker, vaniljfrön, salt, äggulor och ägg i en skål.

  3. Tillsätt lite av den varma mjölkblandningen under vispning. Häll i resten av mjölken, lite i taget, och vispa tills allt är väl blandat.

  4. Häll smeten i ugnssäkra portionsformar. Ställ formarna i en liten långpanna med hett vatten runtom, så mycket att det står upp till halva formarnas höjd.

  5. Grädda i nedre delen av ugnen tills krämen har stelnat, cirka 50 minuter. Smeten ska vara lite lös i mitten, den stelnar ytterligare när den kallnar. Låt kallna, täck med plastfolie och och förvara i kylen fram till servering.

  6. Vid servering: Strö råsocker över puddingarna. Bränn av ytan med en brännare så det blir en knäckig glasyr. Eller ställ formarna hastigt under ugnens grillelement med luckan öppen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök