Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bakad chokladmoussekaka med hallonyoghurtglass och rostad choklad

Bakad chokladmoussekaka med hallonyoghurtglass och rostad choklad är en himmelsk smakkombination. Allt går att förbereda dagen före servering.

Bakad chokladmoussekaka med hallonyoghurtglass och rostad choklad
Bakad chokladmoussekaka med hallonyoghurtglass och rostad choklad
Bakad chokladmoussekaka med hallonyoghurtglass och rostad choklad
Foto: Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 150 gchoklad- mörk
  • 2ägg
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 dlvispgrädde
  • 0,5 dlvatten
  • 1 tsksnabbkaffepulver
  • 1 krmsalt

Hallonyoghurtglass

  • 1gelatinblad
  • 1,5 dlvatten
  • 3,25 dlströsocker
  • 40 gglykos- eller flytande honung
  • 3,5 dlyoghurt- grekisk
  • 3 dlhallonpuré- (mixade hallon)

Rostad röd hallonchoklad

  • 100 graspberrychoklad
  • 0,5 dlvatten
  • 110 gströsocker

Garnering

  • 25 gchoklad- mörk

Tillbehör

  • 2 dlvispgrädde

Gör så här

  1.  Sätt ugnen på 150°. Fyll en långpanna eller ugnssäker form med vatten till hälften. Ställ in den mitt i ugnen. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en terrinform, ca 1 liter.

  2. Hacka chokladen och smält den i mikron eller över vattenbad. Vispa ägg och socker fluffigt. Vispa grädden. Koka upp vattnet och rör ut kaffepulvret i vattnet. Tillsätt salt.

  3. Häll det varma vattnet över chokladen och rör ihop eller mixa med mixerstav. Vänd i äggsmeten och sedan grädden. Blanda till en jämn smet. Häll smeten i terrinformen och ställ den i vattenbadet. Grädda ca 20 min, öppna ugnsluckan för att släppa ut ånga, stäng den och grädda ytterligare ca 10 min. Ta kakan ur vattenbadet och låt kallna.

  4. Ställ kakan i kylen 2–3 timmar före servering.

  5. Hallonyoghurtglass: Lägg gelatinbladet i kallt vatten 5–10 min. Blanda vatten, socker och glykos eller honung i en kastrull. Koka upp och rör tills sockret har smält. Ta kastrullen från plattan.  Ta upp gelatinbladet och smält det i den varma lagen. Rör tills gelatinet smält. Blanda i yoghurt och hallonpuré och låt kallna. Frys smeten i en glassmaskin till glassen är fast och krämig.

  6. Rostad hallonchoklad: Hacka chokladen. Koka vatten och socker till 140°. Ta kastrullen från värmen och vispa i chokladen. Vispa kraftigt tills chokladen separerar och blir smulig. Häll upp på ett bakplåtspapper och låt kallna.

  7. Lägg upp rostad hallonchoklad på tallrikar. Bryt moussekakan i bitar och lägg den ovanpå. Forma glassen till ägg och lägg dem på kakan. Riv choklad över. Servera med lättvispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?