Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Kola, nötter och choklad samsas i den här läckra cheesecaken. Som en amerikansk cheesecake med extra allt. Precis som det ska vara!
Mixa mjöl, havregryn, florsocker och smör i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i botten på en springform, 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Nagga bottnen med en gaffel. Låt formen stå i frysen i ca 1 tim. Sätt ugnen på 190°.
Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 10 min, tills den har en gyllene färg. Sänk ugnstemperaturen till 140°.
Fyllning: Hacka och smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Mixa färskosten med crème fraiche och socker till en jämn konsistens. Mixa i chokladen och tillsätt citronskal, ägg, äggula och salt. Mixa till en jämn smet. Häll smeten i formen.
Grädda cheesecaken mitt i ugnen i ca 20 min. Öppna ugnsluckan
och grädda i ytterligare 20 min. Stäng av ugnsvärmen och låt cheesecaken stå kvar i ugnen med luckan öppen i ca 10 min. Ta ut kakan och låt den kallna.
Salt karamell: Koka socker och vatten i en kastrull till en karamell. Rör inte om utan vicka kastrullen fram och tillbaka tills karamellen har fått en jämn, gyllenbrun färg. Tillsätt grädde i 2 omgångar, men var försiktig eftersom det kan skvätta. Tillsätt sirap, smör och salt och koka upp. Låt karamellen kallna.
Topping: Vispa crème fraichen tills den blir som löst vispad grädde. Tillsätt florsocker och vispa fluffigt. Bred toppingen på cheesecaken. Ringla över salt karamell och garnera cheesecaken med pekannötter.