Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bakad cheesecake med salt karamell

Kola, nötter och choklad samsas i den här läckra cheesecaken. Som en amerikansk cheesecake med extra allt. Precis som det ska vara!

Bakad cheesecake med salt karamell
Bakad cheesecake med salt karamell
Bakad cheesecake med salt karamell
Bakad cheesecake med salt karamell. Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2,75 dlvetemjöl
  • 1,5 dlhavregryn
  • 1,5 dlflorsocker
  • 150 gsmör
  • 1äggula

Fyllning

  • 50 gvit choklad
  • 400 gnaturell färskost
  • 1,5 dlcrème fraiche
  • 1 dlströsocker
  • 1 mskcitronskal- rivet
  • 1ägg
  • 1äggula
  • 1 krmsalt

Salt karamell

  • 1 dlströsocker
  • 2 mskvatten
  • 0,75 dlvispgrädde
  • 2 mskljus sirap
  • 25 gsmör
  • 1 krmsalt

Topping

  • 2 dlcrème fraiche
  • 1 dlflorsocker

Garnering

  • 0,5 dlpekannötter- rostade

Gör så här

  1. Mixa mjöl, havregryn, florsocker och smör i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i botten på en springform, 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Nagga bottnen med en gaffel. Låt formen stå i frysen i ca 1 tim. Sätt ugnen på 190°. 

  2. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 10 min, tills den har en gyllene färg. Sänk ugnstemperaturen till 140°.

  3. Fyllning: Hacka och smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Mixa färskosten med crème fraiche och socker till en jämn konsistens. Mixa i chokladen och tillsätt ­citronskal, ägg, äggula och salt. Mixa till en jämn smet. Häll smeten i formen.

  4. Grädda cheesecaken mitt i ugnen i ca 20 min. Öppna ugnsluckan

    och grädda i ytterligare 20 min. Stäng av ugnsvärmen och låt cheesecaken stå kvar i ugnen med luckan öppen i ca 10 min. Ta ut kakan och låt den kallna.

  5. Salt karamell: Koka socker och vatten i en kastrull till en karamell. Rör inte om utan vicka kastrullen fram och tillbaka tills karamellen har fått en jämn, gyllenbrun färg. Tillsätt grädde i 2 omgångar, men var försiktig eftersom det kan skvätta. Tillsätt sirap, smör och salt och koka upp. Låt karamellen kallna.

  6. Topping: Vispa crème fraichen tills den blir som löst vispad grädde. Tillsätt florsocker och vispa fluffigt. Bred toppingen på cheesecaken. Ringla över salt karamell och garnera cheesecaken med pekannötter.

Vad tyckte du om receptet?