Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mandelmusslor - klassiskt recept

Spröda mandelmusslor fyllda med vispad grädde och sylt är ett måste för många, särskilt i juletid. Vi hjälper dig att lyckas med de godaste mandelmusslorna.

Mandelmusslor - klassiskt recept
Mandelmusslor - klassiskt recept
Mandelmusslor - klassiskt recept
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 2 dlsötmandel- 125 g
  • 2bittermandlar- eller 5 droppar bittermandelarom
  • 200 gsmör
  • 1,5 dlströsocker
  • 2 tskvaniljsocker
  • 1ägg
  • 4 dlvetemjöl

Till formarna

  • smör- smält

Fyllning

  • 3 dlvispgrädde
  • hallon- hjortron, bär eller sylt

Gör så här

  1. Skålla och skala mandel och bittermandel. Smörj mandelformarna med smält smör. Ställ dem på en plåt.

  2. Lägg mandel, bitter­mandel, strösocker och vaniljsocker i matberedaren med kniven monterad. Kör tills det blir ett fint mjöl.

  3. Tillsätt smör i bitar, ägg och vetemjöl och kör tills det bildas en degboll. Lägg i en plastpåse och låt stå minst 1 timme i kylskåpet.

  4. Rulla ut degen till en längd, dela i bitar och tryck ut i formarna. Skär kanterna jämna med en kniv. Låt formarna vila i kylen 15 minuter. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader, 8-10 minuter.

  5. Låt formarna svalna, så att du kan ta i dem. Vänd dem och knacka på undersidan med skaftet på en trägaffel. Kläm försiktigt på formarnas kanter, så lossar kakorna lättare. Lägg på galler för att kallna.

  6. Fyll mandelmusslorna med vispad grädde och garnera med hallon eller hjortron strax före serveringen.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: 

Recept från Mitt kök