Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Baguetter med persiljeolja

Genom att snurra in örtolja i baguetterna gör du dem extra saftiga och smakrika. Lika vackra som goda är dessa ­fluffiga och örtiga baguetter.

Baguetter med persiljeolja
Baguetter med persiljeolja
Baguetter med persiljeolja
Foto: Åsa Svanberg

Dag 1, Poolish

  • 1,25 dlvatten
  • 2 dlvetemjöl
  • 1 gjäst

Fördeg

  • 4,5 dlvetemjöl- (270 g)
  • 1,75 dlvatten
  • 3 gjäst
  • 0,5 tskhavssalt

Dag 2

  • poolish- se ovan
  • fördegen- se ovan
  • 2 dlvatten
  • 1 tskhonung
  • 2 gjäst
  • 5 dlvetemjöl- (300 g)
  • 0,5 mskhavssalt

Persiljeolja

  • 2 dlpersiljeblad
  • 0,75 dlolivolja

Gör så här

  1. Dag 1, poolish: Vispa ihop alla ingredienser till poolishen i en skål. Täck skålen med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i 12–15 tim.

  2. Fördeg: Arbeta ihop alla ingredienser i en bakassistent i ca 3 min på låg hastighet. Öka hastigheten och arbeta i ytterligare ca 5 min. Lägg degen i en oljad plastlåda. Sätt på locket och låt stå i rumstempe­ratur i ca 1 tim. Ställ sedan in lådan i kylen och låt den stå i 12–15 tim.

  3. Dag 2: Blanda ihop poolish, fördeg och resten av ingredienserna utom salt i maskinen. Arbeta ­degen i ca 5 min på låg hastighet. Öka hastigheten och arbeta i ytterligare ca 5 min. Tillsätt saltet och arbeta i

    ytterligare ca 5 min.

  4. Lägg degen i en oljad plastlåda, sätt på locket och låt den jäsa i ca 1 tim. Vik försiktigt ihop degen från alla håll och låt den jäsa i ytterligare ca 1 tim.

  5. Persiljeolja: Hacka persiljan och blanda den med olja.

  6. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i fyra delar Dra försiktigt ut varje deg till en avlång platta, ca 20 x 30 cm. Fördela persiljeoljan över plattan. Vik ihop plattorna på längden och tvinna dem runt sig själva.

  7. Lägg baguetterna på en plåt med bakplåtspapper. Täck dem med bakduk och låt dem jäsa i ca 1 1/2 tim. Sätt in en baksten eller en plåt mitt i ugnen och en ugnsäker form i botten av ugnen. Sätt ugnen på 250°.

  8. Mjöla baguetterna och dra över bakplåtspappret till stenen eller plåten i ugnen. Lägg två isbitar i formen. Sänk ugnsvärmen till 230° och grädda bröden i 15–20 min. Låt baguetterna svalna på galler utan bakduk.

Vad tyckte du om receptet?

Fördela persiljeolja på varje degplatta, vik ihop och och tvinna dem runt sig själva till baguetter. Foto: Åsa Svanberg