Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Genom att snurra in örtolja i baguetterna gör du dem extra saftiga och smakrika. Lika vackra som goda är dessa fluffiga och örtiga baguetter.
Dag 1, poolish: Vispa ihop alla ingredienser till poolishen i en skål. Täck skålen med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i 12–15 tim.
Fördeg: Arbeta ihop alla ingredienser i en bakassistent i ca 3 min på låg hastighet. Öka hastigheten och arbeta i ytterligare ca 5 min. Lägg degen i en oljad plastlåda. Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur i ca 1 tim. Ställ sedan in lådan i kylen och låt den stå i 12–15 tim.
Dag 2: Blanda ihop poolish, fördeg och resten av ingredienserna utom salt i maskinen. Arbeta degen i ca 5 min på låg hastighet. Öka hastigheten och arbeta i ytterligare ca 5 min. Tillsätt saltet och arbeta i
ytterligare ca 5 min.
Lägg degen i en oljad plastlåda, sätt på locket och låt den jäsa i ca 1 tim. Vik försiktigt ihop degen från alla håll och låt den jäsa i ytterligare ca 1 tim.
Persiljeolja: Hacka persiljan och blanda den med olja.
Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i fyra delar Dra försiktigt ut varje deg till en avlång platta, ca 20 x 30 cm. Fördela persiljeoljan över plattan. Vik ihop plattorna på längden och tvinna dem runt sig själva.
Lägg baguetterna på en plåt med bakplåtspapper. Täck dem med bakduk och låt dem jäsa i ca 1 1/2 tim. Sätt in en baksten eller en plåt mitt i ugnen och en ugnsäker form i botten av ugnen. Sätt ugnen på 250°.
Mjöla baguetterna och dra över bakplåtspappret till stenen eller plåten i ugnen. Lägg två isbitar i formen. Sänk ugnsvärmen till 230° och grädda bröden i 15–20 min. Låt baguetterna svalna på galler utan bakduk.