Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Klassiska baguetter

Kanske det mest franska av alla bröd! Underbart att se alla morgonpigga fransmän köpa sina baguetter från det egna favoritbageriet.

Klassiska baguetterKlassiska baguetterKlassiska baguetter
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 50 gjäst
  • 5 dlvatten- 37 grader
  • 1,5 tsksalt
  • 2 mskolivolja
  • 14 dlvetemjöl special- ekologiskt (spara cirka ½ dl till utbakning)

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke eller i en degblandare. Häll på vatten, salt och olivolja. Arbeta in lite i taget av mjölet. Arbeta degen smidig i 5–10 minuter. Sätt plastfilm över bunken eller lägg på en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.

  2. Sätt ugnen på 250 grader.

  3. Dela degen i tre bitar. Baka ut till tre längder, lägg längderna på en vågig baguetteplåt eller på en vanlig plåt med bakplåtspapper. Låt baguetterna jäsa i 40 minuter under en bakduk.

  4. Pensla längderna med kallt vatten, pudra med lite mjöl och skåra dem med en vass kniv. Sätt in plåten i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Låt baguetterna svalna på ett galler.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök