Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bagels - recept på klassiska New York-bagels

Recept på klassiska bagels. Dessa bagels blir lite sega, saftiga och hållbara. Det är en ganska fast deg som antingen kräver starka armar eller köksmaskin då den arbetas. Glöm elvisp med degkrokar, den har för svag motor. Satsen går bra att dubbla och bröden går bra att frysa.

Bagels - recept på klassiska New York-bagelsBagels - recept på klassiska New York-bagelsBagels - recept på klassiska New York-bagels
Ikonisk New York bagel med färskost, rökt lax, dill och kapris eller med färskost smaksatt med salladslök eller gräslök. Foto: Per Ranung

Ingredienser

 • 12,5 gjäst
 • 3,5 dlvatten- rumsvarmt
 • 2 mskbrödsirap- eller maltsirap
 • 1 mskrapsolja
 • 2 tsksalt
 • 9,510 dlvetemjöl special- (570–600 g)

Strössel

 • 2 mskrostad lök
 • 2 msksesamfrö
 • 1 mskvallmofrö
 • 2 tskvitlök- torkad

Kokning

 • 3 lvatten
 • 2 mskbrödsirap- eller maltsirap
 • 1 tsksalt

Till plåten

 • 0,5 dlpolenta- eller majsmjöl

Gör så här

 1. Smula ner jästen i vattnet och blanda med brödsirap eller maltsirap, olja och salt. Tillsätt drygt hälften av mjölet och -arbeta till en slät deg. Arbeta in resten av mjölet i omgångar tills degen är fast. Arbeta degen i 5–10 min i maskin eller för hand. Degen ska arbetas så att den släpper kanten i bunken. Låt degen vila i ca 15 min.

 2. Ta upp degen på arbetsbänken. Arbeta den smidig. Dela degen i 8 bitar. Väg bitarna så att alla är lika stora, de ska väga ca 125 g styck. Rulla dem till släta, runda bullar. Strö ut majsmjöl på arbetsbänken och låt bullarna jäsa täckta med bakduk i ca 15 min.

 3. Smörj en plåt eller använd bakplåtspapper och strö på majsmjöl. Gör ett hål i mitten av varje bulle med pekfingret. Sträck ut hålet till ca 5 cm i diameter. Lägg bullarna på plåten med majsmjöl. Täck med en bakduk. Ställ in plåten i kylen och jäs dem i kylen i 4–8 tim. Gör man bagels på kvällen kan de gräddas på morgonen.

 4. Ta ut bröden ur kylen och låt stå i ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Strössel: Hacka den rostade löken. Blanda alla ingredienser till strösslet i en djup tallrik. Koka upp en stor gryta med vatten, brödsirap och salt. Lägg ner 3–4 bagels i det kokande vattnet. Koka dem i ca 30 sek på varje sida, vänd dem genom att puffa till dem så att de snurrar runt. Ju längre de kokas desto tjockare blir ytan.

 5. Ta upp bagels med en hålslev. Låt rinna av och svalna, men bara så att de blir hanterbara. Häll strösslet i en skål eller djup tallrik. Doppa ena sidan i strösslet och lägg tillbaka bröden på plåten.

 6. Grädda bagels mitt i ugnen i ca 18 min tills de har en fin gyllenbrun färg på ytan. Bröden är goda även nästa dag. Bagels som blivit lite torra går bra att skiva och rosta.

Vad tyckte du om receptet?

Kökstipset! Frys in bagels i skivor, då går det snabbt att ta fram och rosta. Skiva en bagel horisontellt så att ett bröd blir tre skivor med hål i.

Skållat bröd med smak av malt

Bagels kom till New York City med judiska immigranter i slutet av 1800-talet. En klassisk bagel är kokad i vatten som sötats med maltsirap. Malt kan vara svårt att få tag på, men här har vi använt brödsirap som finns i vanliga butiker. Sirapen ingår i degen och i kokvattnet. Strösslet kan variera. De kan vara utan strössel, då kallas de plain bagel, eller med olika sorters strössel som t ex sesam, vallmofrö eller torkad lök. Den variant vi valt här kallas everything-strössel.