Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Baconlindad torskrygg med rotfrukter

Baconlindad torskrygg med rotfrukter passar perfekt som bjudrätt på helgen eller som extra festlig vardagsrätt.

Baconlindad torskrygg med rotfrukterBaconlindad torskrygg med rotfrukterBaconlindad torskrygg med rotfrukter
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 4 bitartorskrygg- à 175 g
  • 5 dlvatten
  • 2,5 msksalt
  • peppar
  • 4 stbacon- skivor

Ugnsbakade rotfrukter

  • 4 stpalsternackor
  • 3 stmorötter- gul och orange
  • 3 stsvartrötter
  • 2 stgulbetor
  • 4 stpotatisar- (gärna Chèrie)
  • 2 mskrapsolja
  • 1 tsktimjan
  • salt

Rödvinssås

  • 1 stschalottenlök
  • 1 stmorot
  • 1 stpalsternacka
  • 50 grotselleri
  • 1 tsktomatpuré
  • 2 msksmör
  • 2 mskkalvfond
  • 1 dlvatten
  • 4 dlrött vin- tex Côtes du Rhône
  • 1 tskmajsstärkelse (Maizena)
  • 2 mskvatten
  • salt- peppar

Gör så här

  1. Lös saltet i kallt vatten. Rimma torsken i lagen, i cirka 20 minuter. Torka av bitarna, peppra och linda runt en skiva bacon. Lägg över i en smord ugnsfast form.

  2. Baka i mitten av ugnen vid 175 grader, i cirka 10 minuter eller tills inner­temperaturen på fisken är 48-52 grader.

  3. Skala och dela rotfrukter och potatis i bitar och klyftor. Vänd runt med rapsolja och lägg över i en långpanna med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen vid 225 grader, cirka 30 minuter.

  4. Skala lök och rotfrukter till såsen. Skär dem i små tärningar. Fräs dem och tomatpurén i 2 matskedar smör i en kastrull. Tillsätt kalvfond, vatten och rött vin och låt koka ihop till, cirka 3 deciliter.

  5. Sila och häll tillbaka i kastrullen. Smaka av med salt och peppar. Red av med majsstärkelse utrört i vatten. Låt såsen koka 5 minuter. Vispa ner 2 matskedar smör i såsen före servering.

Vad tyckte du om receptet?

Text: Christina Asplund

Foto: Thomas Carlén

Recept från Mitt kök