Recept på hemgjord nötkräm hittar du här
Sugen på annat gott att baka med saffran? Se här!
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Babka är ett judiskt bakverk som normalt brukar göras på ren vetedeg, här har den i stället fått smak av saffran och oemotståndligt god nötcrème.
Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölken. Rör tills jästen lösts upp. Mortla saffranet tillsammans med sockret. Mortla även kardemumman.
Rör i saffranssocker, kardemumma, salt, smör och ägg i degspadet. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.
Vänd upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Kavla ut degen till en rektangel, ca 1 cm tjock. Bred på nutella och strö över choklad. Rulla ihop degen på längden.
Skär degen i två remsor på längden och tvinna ihop dem, nyp ihop ändarna. Lägg längden i en smord avlång form, ca 1 1/2 liter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Jäs ytterligare under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 185°.
Pensla brödet med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 25 min tills brödet fått fin färg.
Värm socker och vatten tills det smält ihop. Låt svalna något. Pensla sockerlagen på brödet så snart det kommit ur ugnen. Låt brödet svalna på galler.
Recept på hemgjord nötkräm hittar du här
Sugen på annat gott att baka med saffran? Se här!