Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Babka med grönkålspesto

Babkan är godast nygräddad, men är även god dagsgammal, om man till exempel rostar den eller steker den i lite smör.

Babka med grönkålspestoBabka med grönkålspestoBabka med grönkålspesto
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 1,5 dlmjölk
  • 2ägg
  • 1 tsksalt
  • 1 tskströsocker
  • 7 dlvetemjöl- ca
  • 100 gsmör- rumvarmt

Grönkålspesto

  • 25 ggrönkål
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 dlbasilikablad- hårt packade
  • 0,5 dlpinjenötter
  • 50 gvästerbottensost
  • 0,5 dlolivolja
  • salt
  • svartpeppar

Pensling

  • 1äggula
  • 1 mskvatten

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en köksassistent. Värm mjölken i en kastrull till 37 grader. Häll mjölken över jästen och rör tills jästen har lösts upp.

  2. Tillsätt salt, strösocker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen tills den går ihop. Klicka ner smöret, lite i taget, och arbeta degen i ytterligare ca 10 min, tills allt smör är inknådat i degen. Tillsätt ev mer vetemjöl om det behövs, men degen ska vara lite kladdig.

  3. Lägg degen i en oljad bunke. Täck den med plastfolie och låt degen jäsa i 1 timme eller tills den har blivit dubbelt så stor.

  4. Grönkålspesto: Riv av bladen från den grova mittstjälken på grönkålen. Mixa alla ingredienser förutom olja, salt och svartpeppar. Häll ner oljan i en tunn stråle och fortsätt mixa under tiden. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 200 grader.

  5. Smörj och mjöla en avlång bakform, ca 1 ½ liter. Kavla ut degen till en rektangel, ca 25 x 40 cm. Bred peston jämnt över degen.

  6. Rulla ihop degen från kortsidan. Dela rullen på längden med en vass kniv. Lägg de två längderna som ett kryss med den skurna delen uppåt. Snurra de två övre delarna två varv runt varandra. Nyp ihop ändarna och vik in under limpan. Gör likadant med den undre delen. Lägg försiktigt ner limpan i formen. Låt den jäsa övertäckt i ca 45 min.

  7. Blanda ihop äggulan med vattnet och pensla limpan med blandningen. Grädda limpan mitt i ugnen i ca 30 min, limpan ska ha en innertemperatur på 95 grader. Håll koll på brödet så att det inte bränns. Om det börjar få för mycket färg, täck det med lite aluminiumfolie.

  8. Ta ut babkan ur ugnen och låt den svalna något. Stjälp sedan upp den på ett galler för att kallna.

Vad tyckte du om receptet?