Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Baba ganoush

Baba ganoush är mellanösterns godaste aubergineröra med fruktig, mild röksmak - ett perfekt tillbehör till det mesta. Lika självklar på ett orientaliskt mezebord som till brödet. 

Baba ganoush
Baba ganoush
Baba ganoush
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 2auberginer
  • 1 mskrapsolja
  • 1vitlöksklyfta- stor
  • 0,5chili- finhackad
  • 2 tskcitron- pressad
  • 1 krmrökt paprikapulver- ex Paprika Smoked
  • 0,75 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar
  • 1,5 mskolivolja
  • bladpersilja- hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Dela 2 auberginer på längden och gnid in halvorna med 1 msk rapsolja. Lägg dem med snittytan ner i en ugnssäker form. Pricka skalet med en provsticka.

    Foto: Lina Eriksson

    baba-ganoush-recept-1

  2. Baka auberginerna i ugnen ca 50 min, tills skalet börjar bli skrynkligt. Gröp ut det mjuka aubergineköttet ur skalen. Släng skalen och lägg fruktköttet i en mixer.

    Foto: Lina Eriksson

    baba-ganoush-3

  3. Pressa i 1 stor vitlöksklyfta och ­tillsätt 1/2 finhackad chili, 2 tsk pressad citron, 1 krm rökt paprikapulver, 3/4 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Mixa till en grov röra.

    Foto: Lina Eriksson

    baba-ganoush-7

  4. Skeda upp röran i en skål och ­rör ner 1 1/2 msk olivolja lite i taget. Täck med plast och ställ röran svalt. Strö över hackad bladpersilja och paprikapulver strax före servering.

    Foto: Lina Eriksson

    baba-ganoush-2

Vad tyckte du om receptet?

Rökt smak i kryddburk

En äkta baba ganoush görs med aubergine som grillas över öppen eld. Vår baba ganoush får sin rökta karaktär av rökt paprikapulver. Santa Maria har nyligen kommit med en sådan produkt kallad Paprika Smoked.