Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Baba ganoush toppad med furikake

Baba ganoush toppad med furikake är en blandning av Mellanöstern och det japanska köket. Furikake är nämligen en japansk kryddblandning medan baba ganoush är en aubergineröra från Mellanöstern.  

Baba ganoush toppad med furikake
Baba ganoush toppad med furikake
Baba ganoush toppad med furikake
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 800aubergine- (ca 3 stycken)
  • 2 msktahini (sesampasta)- (sesampasta)
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 mskcitron- pressad
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Furikake

  • 1 dlsesamfrön- vita och/eller svarta
  • 3noriark- (sjögräs)
  • 1,5 mskflingsalt

Tillbehör

  • pitabröd

Gör så här

  1. Furikake: Rosta sesamfröna i en torr stekpanna under omrörning. Låt svalna. Bryt sönder noriarken i mindre bitar och mixa till smulor i matberedare. Blanda med sesamfrön och salt.

  2. Sätt ugnen på 225°. Nagga auberginerna med en gaffel. Lägg dem på en plåt täckt med aluminiumfolie. Grilla auberginerna mitt i ugnen 25–30 min tills skalet är mörkt och nästan bränt. Ta auberginerna ur ugnen och låt svalna.

  3. Halvera auberginerna och gröp ur fruktköttet. Låt rinna av i en sil. Lägg fruktköttet i en matberedare tillsammans med resten av ingredienserna och mixa till en slät kräm. Lägg upp i en skål och garnera med furikake. Servera med pitabröd.Kökstipset! All furikake kommer inte gå åt – spar och använd till att till exempel strö över ris, grönsaker eller fisk.

Vad tyckte du om receptet?