Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Baba ganoush (svensk variant)

I originalreceptet på baba ganoush används ­tahinipasta och ibland olivolja. Här är en svensk version med solrosfrön och raps­olja. En jätte­god förrätt serverad med en bit bröd.

Baba ganoush (svensk variant)
Baba ganoush (svensk variant)
Baba ganoush (svensk variant)
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1aubergine
  • 2vitlöksklyftor
  • 3 mskrapsolja- + 1 msk
  • 50 gsolrosfrön
  • 2 mskcitron- pressad
  • 2 msksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • bladpersilja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Halvera auberginen på längden och lägg den i en ugnssäker form tillsammans med oskalade vitlöksklyftor. Ringla över 3 msk olja.

  2. Stek auberginen mitt i ugnen tills den är mjuk, 15–20 min. Låt svalna och dra sedan bort skalet. Skala vitlöksklyftorna.

  3. Rosta solrosfröna lätt i en torr stekpanna. Låt svalna. Mixa solrosfrön (spara några till garnering), aubergine, vitlök och citronsaft. Krydda med salt och peppar.

  4. Ringla över 1 msk olja vid servering. Garnera med de sparade solrosfröna och persilja.

    Foto: Ulrika Pousette

    baba-ganoush

Vad tyckte du om receptet?