Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
I originalreceptet på baba ganoush används tahinipasta och ibland olivolja. Här är en svensk version med solrosfrön och rapsolja. En jättegod förrätt serverad med en bit bröd.
Sätt ugnen på 250°. Halvera auberginen på längden och lägg den i en ugnssäker form tillsammans med oskalade vitlöksklyftor. Ringla över 3 msk olja.
Stek auberginen mitt i ugnen tills den är mjuk, 15–20 min. Låt svalna och dra sedan bort skalet. Skala vitlöksklyftorna.
Rosta solrosfröna lätt i en torr stekpanna. Låt svalna. Mixa solrosfrön (spara några till garnering), aubergine, vitlök och citronsaft. Krydda med salt och peppar.
Ringla över 1 msk olja vid servering. Garnera med de sparade solrosfröna och persilja.
Foto: Ulrika Pousette
baba-ganoush