Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Baba au rhum

Den här franska desserten ska enligt legenden ha döpts efter hjälten Ali Baba i ”Tusen och en natt”. Servera gärna med vaniljkräm och vispgrädde eller vaniljglass. Strö över hackade nötter.

Baba au rhum
Baba au rhum
Baba au rhum
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 2ägg
  • 2 dlströsocker
  • 50 gsmör
  • 1,25 dlmjölk
  • 3 dlvetemjöl
  • 1,5 tskbakpulver
  • smör- till formarna

Romsockerlag

  • 1 dlströsocker
  • 1 dlvatten
  • 2 mskrom- mörk

Vaniljkräm

  • 2äggulor
  • 0,5 dlströsocker
  • 1,5 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 0,5vaniljstång
  • 1,25 dlmjölk
  • 12 gsmör- mjukt

Tillbehör

  • bär- färska, till exempel hallon
  • 2 dlvispgrädde- eller vaniljglass
  • nötter- hackade, till exempel hasselnötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj portionsformarna.

  2. Vispa ägg och socker fluffigt, gärna med en elvisp.

  3. Smält smöret i en kastrull, dra av kastrullen från plattan och häll i mjölken. Blanda i vätskan i äggsmeten och sikta i vetemjöl och bakpulver.

  4. Fördela smeten i formarna. Grädda på nedersta falsen i cirka 25 minuter.

  5. Koka under tiden socker och vatten, koka tills sockret löst sig. Dra av kastrullen från plattan och häll i rommen. Låt lagen svalna.

  6. Känn med en sticka att kakorna är färdiga. Stjälp upp kakorna och lägg tillbaka dem i formarna, picka lite hål med en sticka eller gaffel. Häll på lagen i omgångar.

  7. Vaniljkräm: Rör ihop äggulor, strösocker och majsstärkelse i en bunke.

  8. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg stången och fröna i mjölken. Koka upp mjölk och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen.

  9. Koka upp och vispa kraftigt under tiden tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka i ytterligare 2 minuter.

  10. Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smält. Plocka ur vaniljstången och låt svalna i kylen.

  11. Stjälp upp kakorna och servera med färska bär, vaniljkräm och lättvispad grädde eller vaniljglass. Strö över lite hackade nötter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök