Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Den här franska desserten ska enligt legenden ha döpts efter hjälten Ali Baba i ”Tusen och en natt”. Servera gärna med vaniljkräm och vispgrädde eller vaniljglass. Strö över hackade nötter.
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj portionsformarna.
Vispa ägg och socker fluffigt, gärna med en elvisp.
Smält smöret i en kastrull, dra av kastrullen från plattan och häll i mjölken. Blanda i vätskan i äggsmeten och sikta i vetemjöl och bakpulver.
Fördela smeten i formarna. Grädda på nedersta falsen i cirka 25 minuter.
Koka under tiden socker och vatten, koka tills sockret löst sig. Dra av kastrullen från plattan och häll i rommen. Låt lagen svalna.
Känn med en sticka att kakorna är färdiga. Stjälp upp kakorna och lägg tillbaka dem i formarna, picka lite hål med en sticka eller gaffel. Häll på lagen i omgångar.
Vaniljkräm: Rör ihop äggulor, strösocker och majsstärkelse i en bunke.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg stången och fröna i mjölken. Koka upp mjölk och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen.
Koka upp och vispa kraftigt under tiden tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka i ytterligare 2 minuter.
Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smält. Plocka ur vaniljstången och låt svalna i kylen.
Stjälp upp kakorna och servera med färska bär, vaniljkräm och lättvispad grädde eller vaniljglass. Strö över lite hackade nötter.
Recept från Mitt kök