Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Auberginetårta med confiterade tomater

I Mellanöstern kallas aubergineröran Baba ganoush, där grillar man den ofta hårdare för att få en rökig smak. I södra Frankrike gör man en mildare variant, auberginekaviar, eller caviar d’aubergine. Ofta serveras röran till- sammans med melon, lufttorkad skinka och baguette. Men om man blir några fler är det också vanligt att man gör en tårta med röran som fyllning. Baguette till är ett måste, och en hemgjord inläggning av olivoljebakade tomater känns som sommarlyx.

1 AV 2
Foto: Ove Lindfors
2 AV 2
Foto: Ove Lindfors / Ove Lindfors/Expressen

Ingredienser

  • 1,5 kgaubergine- cirka
  • salt
  • olivolja
  • 2,5 dlmjölk (3%)
  • 2vitlöksklyftor- rivna
  • 2 tsktimjan- torkad
  • 0,25 gsaffran
  • 5ägg

Till garnering och servering

  • timjan- färsk
  • baguette

Gör så här

  1. Skär 3 av auberginerna i skivor på längden, cirka 8 mm tjocka. Strö på salt och låt dra i cirka 30 minuter. Torka av saltet. Stek i rikligt med olivolja på båda sidor. Låt rinna av på hushållspapper.

  2. Sätt ugnen på 200 grader. Dela resten av auberginerna i halvor på längden. Snitta dem lätt och pensla snittytan med olivolja. Rosta i mitten av ugnen i cirka 35 minu­ ter. Låt svalna något och gröp ur köttet.

  3. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.

  4. Mixa eller mosa köttet med en gaffel. Vispa i mjölk, vitlök och timjan. Rör ut saffranet i 1 msk hett vatten. Blanda i saffran och äggen, ett i taget. Krydda med salt och peppar.

  5. Pensla en slät form som rymmer 1 1⁄2 liter lätt med olivolja och klä den med aubergineskivorna. De ska ligga lite omlott och eventuellt hänga en aning över kanten.

  6. Häll auberginesmeten i formen och vik över aubergine som hänger över kanten.

  7. Ställ formen i en liten långpanna. Häll på hett vatten så det täcker upp till formens halva kant. Grädda i mitten av ugnen

    i cirka 45 minuter.

  8. Lyft upp formen ur vattenbadet och låt svalna i formen.

  9. Vid servering: lossa tårtan försiktigt runt om med en vass kniv. Lägg en tallrik över formen och vänd upp auberginetårtan på tallriken. Garnera med timjan och servera med tomaterna och baguette.

Vad tyckte du om receptet?