Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Auberginesallad

En riktig favoritsallad som är perfekt till grillat eller på buffé. Den har en fyllig god smak av aubergine, svart vinäger och soja. Salladen går fint att förbereda.

AuberginesalladAuberginesalladAuberginesallad
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 3auberginer
  • 2paprikor- i olika färger
  • 4snackgurkor
  • 250 gromanticatomater
  • 2salladslökar
  • 1röd chili- t ex spansk peppar
  • 12vitlöksklyftor
  • 1 tsksalt
  • 1 dlkoriander- hackad
  • 1 tskchiliflakes
  • 3 msksvart risvinäger (chinkiangvinäger)
  • 2 mskjapansk soja
  • 0,75 dlrapsolja

Gör så här

  1. Alternativ 1: Stick i auberginerna några gånger med spetsen av en kniv eller med en potatissticka för att de inte ska riskera att explodera. Lägg dem i en gryta med ånginsats och ånga dem i ca 30 min.

  2. Alternativ 2: Sätt ugnen på 225°. Linda in auberginerna i aluminiumfolie. Lägg dem på en plåt och ugnsbaka dem i ca 30 min.

  3. Kärna ur och skär paprikan i strimlor. Halvera gurkorna och skär dem i sneda skivor. Halvera tomaterna och skär dem i klyftor. Ansa och finstrimla salladslöken. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlöken.

  4. Låt auberginerna svalna. Skala försiktigt bort det yttersta svarta skalet. Halvera och skär auberginerna i tunna klyftor, 5–10 cm långa. Lägg dem på ett stort fat och strö på salt. Lägg på grönsaker, koriander och chiliflakes. Häll över vinäger och soja.

  5. Hetta upp oljan och häll den heta -oljan över salladen. Blanda ihop alltsammans väl. Godast är salladen -rumstempererad men den är också god kall.

Vad tyckte du om receptet?

Ångad aubergine kan göras på olika sätt. På spisen, om man har en ånginsats eller i ugn täckt med aluminiumfolie. Svart risvinäger heter chinkiangvinäger och finns i asiatiska livsmedelsbutiker eller i butiker med ett större sortiment av asiatiska livsmedel. Den kan även beställas på nätet. En möjlig ersättare är balsamvinäger men den ger en lite annan smak.